Bigos z pieczarką i grzybem
Bigos z pieczarką i grzybem
1 mała główka młodej kapusty
300 g pieczarek
garść suszonych grzybów
5 średnich marchewek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę, zeszklić na oleju.
Suszone grzyby odgotować w osolonej wodzie (gotować przez około 5 minut), wypłukać, odsączyć, dodać do cebuli, chwilę przesmażyć.
Dodać pieczarki pokrojone też z kostkę, smażyć aż puszczą wodę i woda odparuje. Doprawić solą.
Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do kapusty, gdy zaczynie robić się delikatnie miękka - dorzucić pieczarki z grzybami.
Całość doprawić i dusić przez około 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
💥 To jest przepis na typowo słodki bigos, bo taki lubię ja i moja rodzina, jeśli wolisz jednak bigos kwaśniejszy, bo ten będzie za mdły, to możesz dodać garść kapusty kiszonej, nada ona bardziej wyraźnego smaku.
💥 Ten bigos można również wykorzystać jako farsz do krokietów, naleśników lub pierogów, można jedynie dosmażyć większą ilość pieczarek i farsz będzie idealny 👌
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz