Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Bigos z pieczarką i grzybem

 Bigos z pieczarką i grzybem

        1 mała główka młodej kapusty

        300 g pieczarek

        garść suszonych grzybów

        5 średnich marchewek

        1 duża cebula

        2 ząbki czosnku

        przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę, zeszklić na oleju.

Suszone grzyby odgotować w osolonej wodzie (gotować przez około 5 minut), wypłukać, odsączyć, dodać do cebuli, chwilę przesmażyć.

Dodać pieczarki pokrojone też z kostkę, smażyć aż puszczą wodę i woda odparuje. Doprawić solą.


  •  

     

     

    Kapustę drobno posiekać, przetrzeć solą. Do garnka wlać olej, wrzucić kapustę - dusić na małym ogniu, w międzyczasie kapusta puści soki.



     

     

     

     

     

     

    Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do kapusty, gdy zaczynie robić się delikatnie miękka - dorzucić pieczarki z grzybami.

    Całość doprawić i dusić przez około 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu.

    💥 To jest przepis na typowo słodki bigos, bo taki lubię ja i moja rodzina, jeśli wolisz jednak bigos kwaśniejszy, bo ten będzie za mdły, to możesz dodać garść kapusty kiszonej, nada ona bardziej wyraźnego smaku.

    💥 Ten bigos można również wykorzystać jako farsz do krokietów, naleśników lub pierogów, można jedynie dosmażyć większą ilość pieczarek i farsz będzie idealny 👌

    SMACZNEGO ! 💗


Komentarze