Trójkąty z ciasta filo nadziewane chorizo
Trójkąty z ciasta filo nadziewane chorizo
Szybka wytrawna przekąska idealna na wieczorne spotkania z przyjaciółmi przy piwku. Chrupiąca, aromatyczna, lekko pikantna, a do tego tak prosta, że każdy będzie w stanie ją przygotować.
ciasto filo
kiełbasa chorizo w cienkich plastrach
ser camembert
masło lub oliwa
jajko
sezam
Każdy arkusz ciasta filo posmarować masłem lub oliwą i układać jeden na drugim.
Złożone ciasto przekroić na paski szerokości około 10 cm (lub węższe w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość trójkąta).
W opakowaniu jest spora ilość arkuszy ciasta, a gdy będziemy mieli już pocięte prostokąty, to do jednego trójkąta używamy 2 lub 3 sztuk. Na końcu paska (warstw nie rozdzielamy!) nałożyć plaster lub dwa kiełbasy chorizo i kawałek odciętego sera.
Chwytać róg paska i zawijać do przeciwnego
brzegu i zwinięty trójkąt równać znowu do przeciwnego brzegu i tak do
końca paska - według instrukcji podanej niżej. Zakręcając w ten sposób
trójkąty będziemy mieli pewność, że farsz nam nie wypłynie.
Trójkąty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz