Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Trójkąty z ciasta filo na słodko nadziewane białym serem

Trójkąty z ciasta filo na słodko nadziewane białym serem

Na moim blogu pojawiały się już dania z użyciem ciasta filo w wersji przystawek na słono. Dzisiaj wrzucam przepis na chrupiące trójkąty na słodko. Danie autorskie. I chociaż osobiście nie przepadam za twarogiem - wyszło pysznie. Polecam!


ciasto filo (kilka płatów)

250g twarogu (może być za równo tłusty jak i półtłusty)

1 jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki cukru (tu proponuję dodać ilość do własnego smaku)

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

około 1/2 kostki masła

cukier kandyzowany lub biały gruboziarnisty

mleko

Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i cynamonem.

Masło roztopić, pozostawić do przestygnięcia. Każdy arkusz ciasta filo posmarować masłem (można zastąpić oliwą) i układać warstwy jedna na drugą.

Złożone ciasto przekroić na paski szerokości około 10 cm (lub węższe w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość trójkąta). 

W opakowaniu jest spora ilość arkuszy ciasta, a gdy będziemy mieli już pocięte prostokąty, to do jednego trójkąta używamy 2 lub 3 sztuk. Na końcu paska (warstw nie rozdzielamy!) nałożyć łyżkę doprawionego twarogu.


 

 

 

 

 

 

 

Chwytać róg paska i zawijać do przeciwnego brzegu i zwinięty trójkąt równać znowu do przeciwnego brzegu i tak do końca paska - według instrukcji podanej niżej. Zakręcając w ten sposób trójkąty będziemy mieli pewność, że farsz nam zbytnio nie wypłynie.

 

 

 

 

 

 

Trójkąty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać cukrem kandyzowanym lub gruboziarnistym. 


 

 

 

 

 

 

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze