Ogórki po kozacku
Ogórki po kozacku
Jeśli jesteś miłośnikiem ogórków konserwowych, to ogórki w tej odsłonie zachwycą. Ogórki po kozacku są dość charakterne, gdyż mają w sobie szczególny rodzaj zalewy musztardowo-octowej z dodatkiem gorczycy, kopru, czosnku, świeżej marchewki. Wyraźne w smaku, jędrne i chrupiące !
zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
5 łyżek musztardy
do jednego słoika (około 0,9l) wrzucić:
7-10 plasterków marchwi
3 ząbki obranego czosnku
koper (2 baldachimy, mogą być podsuszone, będą bardziej aromatyczne)
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
gorczyca (płaska łyżeczka)
1 łyżka curry (opcjonalnie, dla uzyskania bardziej wyraźnego koloru)
ogórki (tyle ile wejdzie do słoików, najlepsze będą małe, duże można przeciąć na połowę)
sposób przyrządzenia:
W garnku umieścić wszystkie składniki zalewy i gotować przez 5 minut.
W międzyczasie do słoików poukładać ciasno umyte ogórki z resztą składników.
Zalać wszystko gorącą zalewą.
Natychmiast zakręcić słoiki (suchą pokrywka), odstawić do góry dnem, przykryć ciepłym kocem i w takiej pozycji odstawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz