Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ogórki po kozacku

Ogórki po kozacku

Jeśli jesteś miłośnikiem ogórków konserwowych, to ogórki w tej odsłonie zachwycą. Ogórki po kozacku są dość charakterne, gdyż mają w sobie szczególny rodzaj zalewy musztardowo-octowej z dodatkiem gorczycy, kopru, czosnku, świeżej marchewki. Wyraźne w smaku, jędrne i chrupiące !

zalewa:

1 litr wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

5 łyżek musztardy

do jednego słoika (około 0,9l) wrzucić:

    7-10 plasterków marchwi

    3 ząbki obranego czosnku

    koper (2 baldachimy, mogą być podsuszone, będą bardziej aromatyczne)

    4 ziarna ziela angielskiego 

    2 liście laurowe 

    gorczyca (płaska łyżeczka) 

   1 łyżka curry (opcjonalnie, dla uzyskania bardziej wyraźnego koloru)

    ogórki (tyle ile wejdzie do słoików, najlepsze będą małe, duże można przeciąć na połowę)


     

 

 

 

 

 

 

sposób przyrządzenia:

W garnku umieścić wszystkie składniki zalewy i gotować przez 5 minut.  

W międzyczasie do słoików poukładać ciasno umyte ogórki z resztą składników.


 

 

 

 

 

 

 

Zalać wszystko gorącą zalewą.

Natychmiast zakręcić słoiki (suchą pokrywka), odstaw do góry dnem, przykryć ciepłym kocem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.


SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze