Sałatka słodko-słona w miseczkach z tortilli
Sałatka słodko-słona w miseczkach z tortilli
Jeśli szukacie nowych pomysłów na ciekawą imprezową przekąskę, to podrzucam propozycję na sałatkę w chrupiącej jadalnej miseczce z tortilli. Sałatka jest pełna smaku dzięki połączeniu słodkich i słonych składników: soczystej gruszki i słodko-kwaśnej żurawiny, które przełamuje słona szynka i camembert. Wszystko zwieńczone prażonym orzechem, ulubionymi kiełkami i sosem balsamicznym. Nie dość, że wygląda zjawiskowo, to jeszcze wyśmienicie smakuje! Koniecznie wypróbujcie!
placki tortilli
rukola
ser camembert
gruszka (najlepiej dojrzała, w miarę miękka)
suszona żurawina
szynka parmeńska w plastrach
orzechy włoskie
kiełki np. brokuła
sos balsamiczny
SOS:
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- miód
- sól
- pieprz
dodatkowo: szklanka lub wykrawacz o średnicy około 8 cm
Z dużych placków tortilli wykrawać mniejsze kółka. Wycięte placki wcisnąć do formy na muffinki (metalowej lub silikonowej) i każdy placek posmarować oliwą z oliwek, można dodatkowo delikatnie posolić. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10-12 stopni (foremki powinny delikatnie się zezłocić).
Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli. Wystudzić.
Wszystkie składniki sosu połączyć i mieszać rózgą do momentu, aż sos zacznie robić się gęsty.
Camembert i gruszkę (może być ze skórką) pokroić w kostkę, dodać garść żurawiny. Wszystko wrzucić do pojemnika, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę, żurawina po tym czasie delikatnie zmięknie.
Każdy kubeczek napełnić szczyptą rukoli.
Dodać mieszkankę sera, gruszki i żurawiny oraz ułożyć porwaną na mniejsze kawałki szynkę.
Posypać uprażonymi orzechami oraz kiełkami. Na koniec polać sosem balsamicznym.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz