Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Schab w galarecie

Schab w galarecie

  • 1 kg schabu

  • marchewka

  • jajko

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieprz kolorowy

  • żelatyna do dań mięsnych

Schab ugotować w/g mojego przepisu:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/03/mieso-gotowane-surowe-mieso-dowolne-2.html

Żelatynę rozpuścić w bulionie(na każdą łyżeczkę żelatyny w/g przepisu z opakowania dodać płaską łyżeczkę żelatyny dodatkowo) – rozrobić porcję na 1l wody.

Bulion można zrobić z kostki rosołowej, można również ugotować np. ze skrzydełek dodając w/w przyprawy oraz marchewkę - ja preferuję tą drugą opcję.

Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić przez gazę, żeby był klarowny i czysty po wlaniu do schabu, dodać żelatynę, pozostawić do momentu aż zacznie lekko tężnieć.

Schab po wystygnięciu pokroić w cienkie plastry, ułożyć do naczynia, ozdobić wcześniej ugotowaną marchewką, zalać tężejącą żelatyną.

 

Komentarze