Schab w galarecie
Schab w galarecie
1 kg schabu
marchewka
jajko
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz kolorowy
żelatyna do dań mięsnych
Schab ugotować w/g mojego przepisu:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/03/mieso-gotowane-surowe-mieso-dowolne-2.html
Żelatynę rozpuścić w bulionie(na każdą łyżeczkę żelatyny w/g przepisu z opakowania dodać płaską łyżeczkę żelatyny dodatkowo) – rozrobić porcję na 1l wody.
Bulion można zrobić z kostki rosołowej, można również ugotować np. ze skrzydełek dodając w/w przyprawy oraz marchewkę - ja preferuję tą drugą opcję.
Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić przez gazę, żeby był klarowny i czysty po wlaniu do schabu, dodać żelatynę, pozostawić do momentu aż zacznie lekko tężnieć.
Schab po wystygnięciu pokroić w cienkie plastry, ułożyć do naczynia, ozdobić wcześniej ugotowaną marchewką, zalać tężejącą żelatyną.
Komentarze
Prześlij komentarz