Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zupa z pieczonych buraków

Zupa z pieczonych buraków

Zupa z pieczonych buraków, dzisiaj w pakiecie ze smażonymi ziemniakami. W takiej wersji jest nieziemsko sycąca – idealna na trwającą zimową porę. 

 







  • 1 skrzydełko z indyka

  • 4-5 średniej wielkości buraki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  •  ziemniaki do usmażenia (ilość wg. gustu)

  • przyprawy:

    sól

    cukier

    pieprz ziołowy

    pieprz naturalny

    3 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

Buraki umyć i osuszyć, uciąć końcówki, polać oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, każdego zawinąć oddzielnie w folię aluminiową (dla przeciwników aluminium można użyć najpierw papieru do pieczenia, a później folii aluminiowej), zapiekać około 1,5 godz. w piekarniku w temp. około 180°C. Po tym czasie buraki pozostawić w środku piekarnika do wystygnięcia (można na całą noc).

W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw), przyprawy, skrzydełko i gotować do miękkości przez około 1 godzinę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć z niewielką ilością oleju.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodać marchewkę i pietruszkę starkowane na tarce o mniejszych oczkach, chwilę razem przesmazyć.



 

 

 

 

 

 

 

 

Po ugotowaniu mięsa, do garnka wrzucić przesmażone warzywa.

Upieczone, ostudzone buraki starkować na większych oczkach (lub na tych samych co wcześniejsze warzywa) i dodać do pozostałych warzyw. Gotować przez około 20 minut.

W międzyczasie usmażyć ziemniaki - według swojego przepisu.

Gdy zupa będzie gotowa rozlać do misek i dodać usmażone, przyprawione ziemniaki.


 SMACZNEGO ! 💗

Komentarze