Zupa z pieczonych buraków
Zupa z pieczonych buraków
Zupa z pieczonych buraków, dzisiaj w pakiecie ze smażonymi ziemniakami. W takiej wersji jest nieziemsko sycąca – idealna na trwającą zimową porę.
1 skrzydełko z indyka
4-5 średniej wielkości buraki
2 marchewki
1 pietruszka
ziemniaki do usmażenia (ilość wg. gustu)
przyprawy:
sól
cukier
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Buraki umyć i osuszyć, uciąć końcówki, polać oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, każdego zawinąć oddzielnie w folię aluminiową (dla przeciwników aluminium można użyć najpierw papieru do pieczenia, a później folii aluminiowej), zapiekać około 1,5 godz. w piekarniku w temp. około 180°C. Po tym czasie buraki pozostawić w środku piekarnika do wystygnięcia (można na całą noc).
W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw), przyprawy, skrzydełko i gotować do miękkości przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć z niewielką ilością oleju.
Dodać marchewkę i pietruszkę starkowane na tarce o mniejszych oczkach, chwilę razem przesmazyć.
Po ugotowaniu mięsa, do garnka wrzucić przesmażone warzywa.
Upieczone, ostudzone buraki starkować na większych oczkach (lub na tych samych co wcześniejsze warzywa) i dodać do pozostałych warzyw. Gotować przez około 20 minut.
W międzyczasie usmażyć ziemniaki - według swojego przepisu.
Gdy zupa będzie gotowa rozlać do misek i dodać usmażone, przyprawione ziemniaki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz