Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Rukola z chipsami boczku, mozzarellą i granatem

 Rukola z chipsami boczku, mozzarellą i granatem

  • rukola (można zastąpić roszponką lub miksem sałat)

  • pomidorki daktylowe

  • małe kulki sera mozzarella

  • boczek surowo-wędzony

  • granat









SOS:

  • miód

  • musztarda francuska

  • oliwa z oliwek

  • sos (melasa) z granatu

  • sok z cytryny

    dodatkowo: pestki słonecznika

 

Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na płaski talerz.


 

 

 

 

 

 

 

Polać połową gotowego sosu.



 

 

 

 

 

 

Rozłożyć kulki mozzarelli, jeśli trafią nam się większe, można rozciąć je na połowę, natomiast dużą kulkę możemy porwać na mniejsze kawałki.



 

 

 

 

 

 

Pomidorki porozcinać wzdłuż na połowę i rozłożyć między mozzarellę.



 

 

 

 

 

 

Plastry boczku rozłożyć na blaszce piekarnika i upiec na złoty kolor. Po wystudzeniu pociąć nożyczkami lub połamać na kawałki o szerokości do 2 cm. Rozłożyć na sałatce.









Z garantu wyjąć pestki i posypać z wierzchu.


 

 

 

 

 

 

Polać pozostałym sosem i posypać prażonymi pestkami słonecznika.


SMACZNEGO ! 💗

💥zamiast robionego sosu możemy użyć samej melasy z granatu i oliwy z oliwek, będzie smakować równie dobrze,

💥pestki prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli lub też kupujemy gotowe prażone solone.

Komentarze