Rukola z chipsami boczku, mozzarellą i granatem
Rukola z chipsami boczku, mozzarellą i granatem
rukola (można zastąpić roszponką lub miksem sałat)
pomidorki daktylowe
małe kulki sera mozzarella
boczek surowo-wędzony
granat
SOS:
miód
musztarda francuska
oliwa z oliwek
sos (melasa) z granatu
sok z cytryny
dodatkowo: pestki słonecznika
Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na płaski talerz.
Polać połową gotowego sosu.
Rozłożyć kulki mozzarelli, jeśli trafią nam się większe, można rozciąć je na połowę, natomiast dużą kulkę możemy porwać na mniejsze kawałki.
Pomidorki porozcinać wzdłuż na połowę i rozłożyć między mozzarellę.
Plastry boczku rozłożyć na blaszce piekarnika i upiec na złoty kolor. Po wystudzeniu pociąć nożyczkami lub połamać na kawałki o szerokości do 2 cm. Rozłożyć na sałatce.
Z garantu wyjąć pestki i posypać z wierzchu.
Polać pozostałym sosem i posypać prażonymi pestkami słonecznika.
SMACZNEGO ! 💗
💥zamiast robionego sosu możemy użyć samej melasy z granatu i oliwy z oliwek, będzie smakować równie dobrze,
💥pestki prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli lub też kupujemy gotowe prażone solone.
Komentarze
Prześlij komentarz