Śledź w sosie musztardowo-miodowym
Śledź w sosie musztardowo-miodowym
Grudzień bez wątpienia jest miesiącem w którym najczęściej pojawiają się przeróżne przepisy na śledzie, jest ich dziesiątki, więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Dzisiaj delikatne śledzie w sosie musztardowo-miodowym. To doskonała propozycja na
wigilijny stół. Wyrazisty smak śledzi w towarzystwie cebulki oraz
aksamitnego sosu przypadnie do gustu każdemu smakoszowi 🐟🐟
3 filety śledziowe a'la Matjas w oleju
1/2 małej cebuli czerwonej lub białej
1 czubata łyżka majonezu
2 czubate łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy Dijon
1 czubata łyżka miodu
szczypta curry
sól
pieprz ziołowy
Płaty śledzi pociąć ukośnie na mniejsze kawałki (około 1cm).
Majonez, miód, musztardy oraz sól, pierz i curry wymieszać do konsystencji gładkiego sosu.
Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę i dodać do sosu, wymieszać.
Pokrojonego śledzia układać na przemian z sosem.
Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
SMACZNEGO ! 💗
💥Przed krojeniem próbujemy śledzie, jeśli będą nam zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie, następnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz