Plastry selera z serem pleśniowym, karmelizowaną cebulką i łososiem
Plastry selera z serem pleśniowym, karmelizowaną cebulką i łososiem
korzeń selera
ser pleśniowy blue
czerwona cebula
łosoś wędzony na zimno
szczypior
Selera obrać, umyć, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm, posmarować olejem, delikatnie posolić, zapiec w piekarniku w temp. 180ºC, aby zrobiły się delikatnie miękkie.
Wyjąć z piekarnika, ułożyć na każdym selerze po plasterku sera pleśniowego, wstawić na chwilę, aby ser się roztopił.
Na roztopiony ser układać karmelizowaną cebulkę i kawałki łososia. Całość posypać szczypiorkiem.
KARMELIZOWANA CEBULKA:
czerwona cebula
miód
ocet balsamiczny
sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę - cały czas mieszając. Dodać sól, pieprz oraz miód, przesmażyć kilka minut, po czym dodać ocet balsamiczny i smażyć kolejne 15 min, mieszając co kilka minut.
Odstawić do wystudzenia.
💥Karmelizowaną cebulkę możemy stosować jako dodatek do mięs, śledzi, kanapek ...
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz