Naleśniki z białym serem i owocami
Naleśniki
z białym serem i owocami
ciasto naleśnikowe:
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
¼ kostki roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
farsz serowy:
500 g twarogu półtłustego
400 g serka waniliowego homogenizowanego
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: masło/olej do smażenia, sos czekoladowy, cukier puder, maliny lub inne ulubione owoce
Ciasto naleśnikowe można zrobić w pierwszej kolejności. Masło roztopić. Do misy miksera wsypać mąkę, wlać wodę, mleko oraz cukier i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać roztopione masło i chwilę miksować.
Rozgrzać płaską patelnię z odrobiną masła lub oleju. Chochlą nabierać masę naleśnikową w takiej ilości aby pokryła całość patelni. Smażyć naleśniki do zarumienienia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Ser rozgnieść widelcem, dodać cukier – cukier można dozować według własnego gustu i cynamon. Serek waniliowy dodawać stopniowo, aby farsz nie zrobił się zbyt rzadki – u mnie zwykle zostaje go trochę. Serek można zamienić na śmietanę 18%. Wszystko dokładnie zamieszać.
Naleśniki składać w kopertę. Ser wyłożyć na połowę naleśnika, a następnie złożyć go na połowę, by drugą połową naleśnika zakryć farsz, posmarować kolejną porcję sera i złożyć jeszcze raz na pół.
Przed podaniem naleśnikowe koperty podsmażyć na maśle.
Usmażone naleśniki posypać cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym i posypać owocami.
Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz