Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Smażona wieprzowina z makaronem udon

Smażona wieprzowina z makaronem udon

Jak smakuje smażona wieprzowina z makaronem udon? Ma słodko-pikantny smak dzięki sosom sojowym, cukrowi i japońskiemu Mirin. Zawiera soczyste, delikatne mięso, chrupiące warzywa i gęsty makaron udon. Bardzo lekkie, ale sycące danie. Przepis na udon jest prosty i pełen japońskiego smaku. Idealny pomysł na obiad dla wymagających i dla tych co są głodni niepowtarzalnych smaków !

  • 300g wieprzowiny (można użyć też steka wołowego, mięsa z kury, karkówki, polędwiczki wieprzowej)

  • 400g makaronu udon (makaron świeży)

  • 2 główki kapusty pak choi

  • garść groszku cukrowego (można użyć mrożonego lub pominąć całkiem)

  • 200g grzybów (pieczarek, białych shiitake lub boczniaków)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 biała cebula

  • 2 dymki

  • olej roślinny

  • SOS:

  • 2 łyżki Mirin (japońskie wino)

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej

  • MARYNATA DO MIĘSA:

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

    Makaron udon zblanszować gorącą wodą przez 1-2 minuty, aby się poluzował. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.

    Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce i odstawić. 

    Aby uzyskać delikatny efekt mięsa, należy je pokroić w cienkie plasterki wzdłuż włókien. Ja dzisiaj użyłam karkówki – ją też pokroić wzdłuż włókien – najpierw w grube plastry wzdłuż, a następnie w cieńsze plasterki w poprzek. 



     

     

     

     

    Zamarynować w marynacie przez około 15 minut. Soda oczyszczona zawarta w marynacie – to prosty trik, dzięki któremu mięso będzie wilgotne i delikatne w potrawach do smażenia.  



     

     

     

     

     

    Kapustę pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Pieczarki i czosnek także w cienkie plasterki, cebulę w pióra.  

    Rozgrzać dużą patelnię lub wok na średnim ogniu, dodać 2 łyżki oleju, mieszając, smażyć plastry mięsa przez 2-3 minuty. 



     

     

     

     

     

    Mięso przesunąć na bok, dodać plasterki czosnku i cebulę, mieszać przez kilka sekund.



     

     

     

     

     

    Następnie dodać pak choi (dzisiaj kapustę pominęłam, bo oczywiście jak trzeba, to nigdzie jej nie było) oraz groszek i dobrze wymieszać.



     

     

     

     

     

    Dodać pieczarki. Smażyć przez kolejną minutę.



     

     

     

     



     

     

     

     

     

    Na środku patelni umieścić udon, wlać mieszaninę sosu. Smażyć kolejne 2 minuty, aż sos i pozostałe składniki równomiernie się połączą. 


     

     

     

     

     

     

    Wyłączyć ogień i posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.

    SMACZNEGO ! 💗

    💥Makaron udon można zblanszować gorącą wodą lub przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale ważne jest, aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu/blanszowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć.

    Komentarze