Smażona
wieprzowina z makaronem udon
Jak
smakuje smażona wieprzowina z makaronem udon? Ma słodko-pikantny
smak dzięki sosom sojowym, cukrowi i japońskiemu Mirin. Zawiera
soczyste, delikatne mięso, chrupiące warzywa i gęsty makaron udon.
Bardzo lekkie, ale sycące danie. Przepis na udon jest prosty i pełen
japońskiego smaku. Idealny pomysł na obiad dla wymagających i dla
tych co są głodni niepowtarzalnych smaków !
300g
wieprzowiny (można użyć też steka wołowego, mięsa z kury,
karkówki, polędwiczki wieprzowej)
400g
makaronu udon (makaron świeży)
2 główki kapusty pak choi
garść groszku cukrowego (można użyć mrożonego lub pominąć całkiem)
200g grzybów (pieczarek, białych shiitake lub boczniaków)
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
2 dymki
olej roślinny
SOS:
2
łyżki Mirin (japońskie wino)
2
łyżki jasnego sosu sojowego
1
łyżka ciemnego sosu sojowego
1
łyżka cukru
1
łyżeczka oleju sezamowego
½
łyżeczki skrobi kukurydzianej
MARYNATA
DO MIĘSA:
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
½
łyżeczki sody oczyszczonej
1
łyżka sosu ostrygowego
Makaron udon zblanszować gorącą wodą przez 1-2 minuty, aby się poluzował. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce i odstawić.
Aby uzyskać delikatny efekt mięsa, należy je pokroić w cienkie plasterki wzdłuż włókien. Ja dzisiaj użyłam karkówki – ją też pokroić wzdłuż włókien – najpierw w grube plastry wzdłuż, a następnie w cieńsze plasterki w poprzek.
Zamarynować w marynacie przez około 15 minut. Soda oczyszczona zawarta w marynacie – to prosty trik, dzięki któremu mięso będzie wilgotne i delikatne w potrawach do smażenia.
Kapustę pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Pieczarki i czosnek także w cienkie plasterki, cebulę w pióra.
Rozgrzać dużą patelnię lub wok na średnim ogniu, dodać 2 łyżki oleju, mieszając, smażyć plastry mięsa przez 2-3 minuty.
Mięso przesunąć na bok, dodać plasterki czosnku i cebulę, mieszać przez kilka sekund.
Następnie
dodać pak choi (dzisiaj kapustę pominęłam, bo oczywiście jak trzeba, to
nigdzie jej nie było) oraz groszek i dobrze wymieszać.
Dodać pieczarki. Smażyć przez kolejną minutę.
Na środku patelni umieścić udon, wlać mieszaninę sosu. Smażyć kolejne 2 minuty, aż sos i pozostałe składniki równomiernie się połączą.
Wyłączyć ogień i posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.
SMACZNEGO ! 💗
💥Makaron udon można zblanszować gorącą wodą lub przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale ważne jest, aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu/blanszowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć.
Komentarze
Prześlij komentarz