Wieprzowina duszona z cebulą
Wieprzowina duszona z cebulą
Wieprzowina z cebulką, to zwyczajne danie obiadowe, a jednak wracamy do niego co jakiś czas i zjadamy z chęcią. Wybierając rodzaj mięsa, świetnie nada się tu łopatka, którą podsmażamy z dodatkiem przypraw i czosnku, do tego spora ilość cebuli i gotowe. Prostota i pychota w jednym.
800 g wieprzowiny (najlepiej łopatka)
3 cebule czerwone lub białe
1 ząbek czosnku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
przyprawa Maggi w płynie
3-4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
mąka
woda
Mięso pokroić w większą kostkę. Wycisnąć czosnek i dodać trochę Maggi, sól oraz pieprz. Wymieszać i odstawić na minimum godzinę (można na całą noc do lodówki).
Mięso obtaczać w mące i obsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.
Gotowe mięso przerzucić do garnka w którym będziemy je dusić i zalać wodą (równo z mięsem), dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Pozostawić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny pod przykryciem. W razie potrzeby dolewać wody, zamieszać od czasu do czasu.
Następnie dorzucić cebulę pokrojoną w pióra lub półtalarki i dusić kolejne pół godziny. Mięso musi być idealnie miękkie, cebula również zmięknie.
Mąka w której było obsmażane mięso utworzy w daniu lekką zawiesinę, dzięki której powstanie w daniu sos.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz