Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Wieprzowina duszona z cebulą

Wieprzowina duszona z cebulą

Wieprzowina z cebulką, to zwyczajne danie obiadowe, a jednak wracamy do niego co jakiś czas i zjadamy z chęcią. Wybierając rodzaj mięsa, świetnie nada się tu łopatka, którą podsmażamy z dodatkiem przypraw i czosnku, do tego spora ilość cebuli i gotowe. Prostota i pychota w jednym.

  • 800 g wieprzowiny (najlepiej łopatka)

  • 3 cebule czerwone lub białe

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • przyprawa Maggi w płynie

  • 3-4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • mąka

  • woda

Mięso pokroić w większą kostkę. Wycisnąć czosnek i dodać trochę Maggi, sól oraz pieprz. Wymieszać i odstawić na minimum godzinę (można na całą noc do lodówki).



 

 

 

 

 

 

Mięso obtaczać w mące i obsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.

Gotowe mięso przerzucić do garnka w którym będziemy je dusić i zalać wodą (równo z mięsem), dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.


 


 

 

 

 

 

Pozostawić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny pod przykryciem. W razie potrzeby dolewać wody, zamieszać od czasu do czasu.

Następnie dorzucić cebulę pokrojoną w pióra lub półtalarki i dusić kolejne pół godziny. Mięso musi być idealnie miękkie, cebula również zmięknie.


 

 

 

 

 

 

 

Mąka w której było obsmażane mięso utworzy w daniu lekką zawiesinę, dzięki której powstanie w daniu sos. 

 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze