Mieszanka sałat z kurczakiem, granatem i pomarańczą
Mieszanka sałat z kurczakiem, granatem i pomarańczą
mieszanka sałat
pierś z kurczaka
czerwona cebula
3 pomarańcze (w tym jedna na sok)
1 mniejszy granat
SOS:
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek soku z pomarańczy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszać, mieszać rózgą do momentu, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć.
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać ulubionymi przyprawami (ja użyłam soli, pieprzu cytrynowego i papryki słodkiej). Odstawić na minimum godzinę, aby przeszła przyprawami (najlepiej na całą noc wstawić do lodówki).
Następnie obsmażyć ją na złoto z obu stron (na małym ogniu pod przykryciem), upiec w rękawie lub zgrillować np. na grillu elektrycznym.
Sałatę przełożyć do większej salaterki.
Ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki pierś.
Pomarańczę obrać ze skórki i białej otoczki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki.
Rozłożyć cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka.
Całość posypać granatem i polać sosem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz