Cebulowe krążki
Cebulowe krążki
Złocista i chrupiąca przekąska przygotowana z prostych składników, które na pewno zawsze masz w zapasie - to nic innego jak krążki cebuli zatopione w cieście naleśnikowym, usmażone na chrupko . Onion rings sprawdzą się na każdym towarzyskim spotkaniu oraz zawsze, gdy masz ochotę na smakowitą przegryzkę. Krążki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, samodzielnie lub z ulubionym sosem np. czosnkowym własnej produkcji.
3 duże cebule (mogą być czosnkowe)
½ szkl. mąki pszennej lub kukurydzianej
½ szkl. mleka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz
sól
olej
Cebulę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i rozdzielić na pojedyńcze krążki.
Składniki masy dokładnie wymieszać. Na chwilę odstawić, aby proszek do pieczenia zaczął pracować.
Cebulę zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawać na ciepło (wtedy są najbardziej chrupiące) lub na zimno z ulubionym sosem lub keczupem.
Przepis na domowy sos czosnkowy:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html
SMACZNEGO ! 💗
💥Mąka kukurydziana na dam bardziej chrupiący efekt krążków.
💥Smak krążków można urozmaicić przez dodanie do masy naleśnikowej ulubionych przypraw np. ziół prowansalskich, czerwonej papryki lub nawet wycisnąć ząbek czosnku.
Komentarze
Prześlij komentarz