Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Cebulowe krążki

Cebulowe krążki

Złocista i chrupiąca przekąska przygotowana z prostych składników, które na pewno zawsze masz w zapasie - to nic innego jak krążki cebuli zatopione w cieście naleśnikowym, usmażone na chrupko . Onion rings sprawdzą się na każdym towarzyskim spotkaniu oraz zawsze, gdy masz ochotę na smakowitą przegryzkę. Krążki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, samodzielnie lub z ulubionym sosem np. czosnkowym własnej produkcji.

  • 3 duże cebule (mogą być czosnkowe)

  • ½ szkl. mąki pszennej lub kukurydzianej

  • ½ szkl. mleka

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • pieprz

  • sól

  • olej

Cebulę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i rozdzielić na pojedyńcze krążki.


 

 

 

 

 

 

 

Składniki masy dokładnie wymieszać. Na chwilę odstawić, aby proszek do pieczenia zaczął pracować.

Cebulę zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.


 
 

 

 

 

 

 

Podawać na ciepło (wtedy są najbardziej chrupiące) lub na zimno z ulubionym sosem lub keczupem.

Przepis na domowy sos czosnkowy: 

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html

SMACZNEGO ! 💗

💥Mąka kukurydziana na dam bardziej chrupiący efekt krążków. 

💥Smak krążków można urozmaicić przez dodanie do masy naleśnikowej ulubionych przypraw np. ziół prowansalskich, czerwonej papryki lub nawet wycisnąć ząbek czosnku.

Komentarze