Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Hamburger z bekonem i jajkiem

 Hamburger z bekonem i jajkiem

Idealnie wysmażone mięso wołowe, a do tego świeże i kolorowe warzywa oraz  bułka domowego wypieku i ta całość zatopiona w sosie. Jest tu wszystko, co powinno być w dobrym burgerze: proste dodatki, które sprawią, że będzie to uczta dla Twojego podniebienia. Hamburgera domowego za każdym razem możesz przyrządzić w inny sposób, szukając idealnej dla siebie kombinacji smaków. W dzisiejszym przepisie dominuje bekon z jajkiem.

  • mięso wołowe (1 kotlet hamburgerowy waży średnio 100 g, więc kupujemy tyle wołowiny, ile mamy w planie zrobić hamburgerów, np. 1000g=1kg=10 kotletów, wagę kotleta oczywiście można dobierać według własnych upodobań)

  • bułki do hamburgerów

  • boczek wędzony lub parzony w plastrach

  • jajka

  • serek topiony w plastrach

  • pomidor

  • ogórki kiszone

  • czerwona cebula

  • rukola

składniki na sos: majonez, musztarda, keczup

Wołowinę zmielić maszynką o średniej grubości oczek (mięso można kupić już gotowe zmielone). Mięsa nie doprawiać. Zważyć 100g i za pomocą praski do hamburgerów (jeśli nie mamy, to ręcznie) uformować kotlety. Kotlety powinny mięć większą średnicę o około 1,5 cm od bułki, gdyż o mniej więcej tyle skurczą się podczas smażenia.


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.

Patelnię (bez tłuszczu) na której będziemy smażyć kotlety dość mocno rozgrzać. Stronę mięsa, którą położymy do smażenia posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kotlet smażyć nie obracając go w żaden sposób, gdy na powierzchni pojawią się płyny, a brzegi zaczną zmieniać kolor, należy wierzch mięsa również przyprawić i obrócić na drugą stronę. 


 

 

 

 

 

 

 

Po odwróceniu na burgery ułożyć plaster lub dwa topionego sera, podlać odrobiną wody i przykryć pokrywką (powstanie para wodna, która nada wilgoci kotletom i przyspieszy proces topienia sera). Burgery będą gotowe, gdy ser się na nich roztopi.


 

 

 

 

 

 

Na suchej patelni przypiec bułki przekrojone na połowę (miąższem do dołu, aby się zarumienił). Dzięki temu bułki będą chrupiące, dodatkowo zrobi się na nich twarda powłoka, która uchroni bułkę przed szybkim nasiąknięciem sosem lub sokami z warzyw czy mięsa. Tylko tak przygotowana bułka za szybko nam się nie rozpadnie.

Wrzucam przepis na domowe bułki do burgerów z ziemniakami - to właśnie dzięki nim bułka dłużej zachowa swoją świeżość, a jej konsystencja sprawia, że nie nasiąka sosem i zwarta jest do ostatniego kęsa !

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/09/buki-do-hamburgerow.html


 

 

 

 

 

 

Plastry boczku uprażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Jajko usmażyć.

Warzywa pokroić w plastry.

Gdy wszystkie składniki będą przygotowane. Można układać piramidę.

Na dolną bułkę wrzucić po łyżce majonezu, keczupu i musztardy, delikatnie rozmieszać zataczając koła.


 

 

 

 

 

 

Na bułkę kolejno układać: rukola, ogórek, pomidor, cebula, jajko, plastry boczku i kotlet. Drugą połówkę bułki również posmarować sosem i przykryć burgera. Całość można spiąć drewnianym patyczkiem.


 
























































SMACZNEGO ! 💗

Komentarze