Ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto z jabłkami i budyniem
(blach o wymiarach około 24x24 cm)
1 kostka margaryny
2 jajka
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe (duże)
+ 2 łyżki cukru o ile budyń nie ma go w składzie
1 kg jabłek
700 ml mleka
Margarynę utrzeć razem z żółtkami i cukrem.
Dodać mąkę i proszek, na koniec pianę z białek.
Ciasto
podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na dno.
Jabłka potarkować, dodać trochę cukru, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Ugotować 2 budynie z 700 ml mleka i jeszcze ciepłe wylać na jabłka.
Na budyń wyłożyć drugą warstwę ciasta.
Piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Ozdobić polewą lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO ! 💗
💥Z racji tego, że masa ciasta jest dość gęsta, będzie nam się ciężko ją rozsmarowywać - ułatwi nam pracę łopatka silikonowa.
Komentarze
Prześlij komentarz