Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto z jabłkami i budyniem


 
(blach o wymiarach około 24x24 cm)

  • 1 kostka margaryny

  • 2 jajka

  • ¾ szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 budynie śmietankowe (duże)

    + 2 łyżki cukru o ile budyń nie ma go w składzie

  • 1 kg jabłek

  • 700 ml mleka





 

 

 

 

Margarynę utrzeć razem z żółtkami i cukrem.



 

 

 

 

 

 

Dodać mąkę i proszek, na koniec pianę z białek.



 

 

 

 

 

 

Ciasto podzielić na 2 części.


 


 

 

 

 

 

Jedną część wyłożyć na dno.


 

 

 

 

 

 

 

Jabłka potarkować, dodać trochę cukru, wymieszać i wyłożyć na ciasto.


 

 

 

 

 

 

 

Ugotować 2 budynie z 700 ml mleka i jeszcze ciepłe wylać na jabłka.


 

 

 

 

 

 

 

Na budyń wyłożyć drugą warstwę ciasta.


 


 

 

 

 

 

Piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Ozdobić polewą lub cukrem pudrem. 


SMACZNEGO ! 💗

💥Z racji tego, że masa ciasta jest dość gęsta, będzie nam się ciężko ją rozsmarowywać - ułatwi nam pracę łopatka silikonowa. 

Komentarze