Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Boczek pieczony w rękawie

 Boczek pieczony w rękawie

Boczek pieczony podany na zimno to doskonała wędlina do kanapek, na ciepło - dobra sztuka do obiadu. Marynowanie boczku w czosnku i innych przyprawach nada mu niesamowitego aromatu, a metoda pieczenia w rękawie pozwoli na uzyskanie niezwykle miękkiego i idealnie soczystego mięsa.

  • 1 ½ kg surowego boczku ze skórą

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pełna łyżeczka soli kamiennej

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego

  • 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

    dodatkowo: foliowy rękaw

Boczek umyć, osuszyć.


 

 

 

 

 

 

 

Wierzch boczku ponacinać w ukośną kartkę.

Wszystkie przyprawy połączyć i wymieszać w miseczce.


 

 

 

 

 

 

 

Czosnek wycisnąć przez praskę i wetrzeć w nacięty boczek.

Całość posmarować mięsa mieszanką przypraw.


 

 

 

 

 

 

 

Pozostawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc w marynacie.



 

 

 

 

 

 

Boczek włożyć do rękawa, zawiązać i górę folii nakłuć igłą w kilku miejscach.

Włożyć do piekarnika nagrzanego góra/dół do 180 stopni i piec przez 1 godzinę.

Na koniec rozciąć rękaw, rozchylić i wstawić na kolejne 10 minut, aby boczek się zapiekł. 


 

 

 

 

 

 

 

Podawać na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu wstawić do lodówki do schłodzenia. Kroić w cienkie plastry. Boczek dobrze smakuje z ciemnym pieczywem posmarowany musztardą lub chrzanem.


SMACZNEGO ! 💗

Komentarze