Boczek pieczony w rękawie
Boczek pieczony w rękawie
Boczek pieczony podany na zimno to doskonała wędlina do kanapek, na ciepło - dobra sztuka do obiadu. Marynowanie boczku w czosnku i innych przyprawach nada mu niesamowitego aromatu, a metoda pieczenia w rękawie pozwoli na uzyskanie niezwykle miękkiego i idealnie soczystego mięsa.
1 ½ kg surowego boczku ze skórą
3 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka soli kamiennej
1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1 łyżeczka cukru białego lub brązowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
dodatkowo: foliowy rękaw
Boczek umyć, osuszyć.
Wierzch boczku ponacinać w ukośną kartkę.
Wszystkie przyprawy połączyć i wymieszać w miseczce.
Czosnek wycisnąć przez praskę i wetrzeć w nacięty boczek.
Całość posmarować mięsa mieszanką przypraw.
Pozostawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc w marynacie.
Boczek włożyć do rękawa, zawiązać i górę folii nakłuć igłą w kilku miejscach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego góra/dół do 180 stopni i piec przez 1 godzinę.
Na koniec rozciąć rękaw, rozchylić i wstawić na kolejne 10 minut, aby boczek się zapiekł.
Podawać na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu wstawić do lodówki do schłodzenia. Kroić w cienkie plastry. Boczek dobrze smakuje z ciemnym pieczywem posmarowany musztardą lub chrzanem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz