Tarta z ciasta francuskiego z chipsem boczku i jajkiem sadzonym
Tarta z ciasta francuskiego z chipsem boczku i jajkiem sadzonym
ciasto francuskie
boczek surowo-wędzony w cienkich plastrach
ser żółty
jajka
szczypior
sól
pieprz
Ilość składników zależeć będzie od wielkości naczynia, w którym będziemy piec tartę.
Ciasto rozłożyć w dowolnej formie (najlepiej jednak, żeby była dość wąska) i po całości nakłuć widelcem (żeby ciasto zbytnio nam się nie napuszyło).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, do momentu aż ciasto zacznie zmieniać kolor. Można w tym samym czasie na papierze do wypieków ułożyć boczek i upiec go na chrupiący chips.
Na upieczone ciasto starkować żółty ser.
Wyłożyć upieczone plastry boczku i na wierzch rozbić jajka.
Jajka posolić i popieprzyć. Można dodać innych ulubionych przypraw, np. ziół prowansalskich, czosnku, oregano, bazylii.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 15-20 minut, aż jajko się zetnie.
Podawać posypane szczypiorkiem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz