Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Persillade - sos pietruszkowy

 Persillade - sos pietruszkowy

Persillade to pietruszkowa pasta popularna głównie na południu Francji w Prowansji. Perisle po francusku znaczy właśnie pietruszka. Persillade jest klasycznym, francuskim sosem ziołowym. Bazuje na posiekanej natce pietruszki z dodatkiem oliwy i czosnku. Pasuje do jajek, sałatek, wędlin i ryb.

  • natka pietruszki (pęczek)

  • 1 ząbek czosnku

  • sok z ½ cytryny

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki cukru

  • szczypta czarnego pieprzu

  • oliwa z oliwek

Listki natki pietruszki umyć, oderwać z gałązek. Osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do kielicha blendera.

Czosnek obrać z łupiny, przecisnąć przez praskę i dodać do pietruszki.

Dodać pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, sól i oliwę z oliwek.

Całość miksować do uzyskania konsystencji zielonego musu.

Sos pietruszkowy serwować na zimno.

💥Jeżeli nie mamy oliwy z oliwek, możemy zastąpić olejem tłoczonym na zimno, np. rzepakowym lub lnianym.

💥Zamiast soku z cytryny można dodać ocet lub ocet jabłkowy. W zależności od tego, czy wolimy mniej lub bardziej kwaśne smaki, dodajemy od 2 do 5 ml octu.

💥Sos pietruszkowy przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 7 dni (olej i czosnek mają działania konserwujące).


Komentarze