Persillade - sos pietruszkowy
Persillade - sos pietruszkowy
Persillade to pietruszkowa pasta popularna głównie na południu Francji w Prowansji. Perisle po francusku znaczy właśnie pietruszka. Persillade jest klasycznym, francuskim sosem ziołowym. Bazuje na posiekanej natce pietruszki z dodatkiem oliwy i czosnku. Pasuje do jajek, sałatek, wędlin i ryb.
natka pietruszki (pęczek)
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
szczypta czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
Listki natki pietruszki umyć, oderwać z gałązek. Osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do kielicha blendera.
Czosnek obrać z łupiny, przecisnąć przez praskę i dodać do pietruszki.
Dodać pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, sól i oliwę z oliwek.
Całość miksować do uzyskania konsystencji zielonego musu.
Sos pietruszkowy serwować na zimno.
💥Jeżeli nie mamy oliwy z oliwek, możemy zastąpić olejem tłoczonym na zimno, np. rzepakowym lub lnianym.
💥Zamiast soku z cytryny można dodać ocet lub ocet jabłkowy. W zależności od tego, czy wolimy mniej lub bardziej kwaśne smaki, dodajemy od 2 do 5 ml octu.
💥Sos pietruszkowy przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 7 dni (olej i czosnek mają działania konserwujące).
Komentarze
Prześlij komentarz