Domowe łazanki smażone
Domowe łazanki smażone
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody
1 jajko
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki połączyć,wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem planetarnym (hakiem do ciasta kruchego). Ciasto musi być dość gęste, ale elastyczne, w razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Po wyrobieniu ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką.
Rozwałkować na cienki placek (około 2 mm).
Karbowaną rolką (radełkiem) pociąć ciasto na romby (wielkości około 5x3 cm) Jeśli nie mamy radełka, można użyć noża no pizzy.
W większym garnku zagotować posoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucić wycięte łazanki. Po wrzuceniu każdej porcji zamieszać, żeby się nie skleiły.
Gdy wszystkie łazanki będą już w garnku, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na małym ogniu około 4 minuty. Odcedzić na durszlaku. Opłukać zimną wodą. Pozostawić chwilę, aby ściekła woda.
Na patelni rozgrzać olej i układać pojedynczo łazanki do smażenia.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, wtedy będą idealnie chrupiące. Podawać ciepłe. Przed podaniem łazanki można posypać odrobiną soli.
SMACZNEGO ! 💗
💥 Wielkość łazanka możesz wybrać sobie sam, jedni wolą większe prostokąty, a inni małe kwadraciki, jednak przy smażeniu lepiej sprawdzą się większe wymiary.
Komentarze
Prześlij komentarz