Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Domowe łazanki smażone

 Domowe łazanki smażone

    3 szklanki mąki pszennej

    1 szklanka zimnej wody

    1 jajko

    pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki połączyć,wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem planetarnym (hakiem do ciasta kruchego). Ciasto musi być dość gęste, ale elastyczne, w razie potrzeby dodać mąki lub wody.

Po wyrobieniu ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką.


 

 

 

 

 

 

 

Rozwałkować na cienki placek (około 2 mm).



 

 

 

 

 

 

Karbowaną rolką (radełkiem) pociąć ciasto na romby (wielkości około 5x3 cm) Jeśli nie mamy radełka, można użyć noża no pizzy. 


 

 

 

 

 

 

 

W większym garnku zagotować posoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucić wycięte łazanki. Po wrzuceniu każdej porcji zamieszać, żeby się nie skleiły. 

Gdy wszystkie łazanki będą już w garnku, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na małym ogniu około  4 minuty. Odcedzić na durszlaku. Opłukać zimną wodą. Pozostawić chwilę, aby ściekła woda.

Na patelni rozgrzać olej i układać pojedynczo łazanki do smażenia.




 

 

 

 

 

 

Smażyć z obu stron na złoty kolor, wtedy będą idealnie chrupiące. Podawać ciepłe. Przed podaniem łazanki można posypać odrobiną soli. 

SMACZNEGO ! 💗

💥 Wielkość łazanka możesz wybrać sobie sam, jedni wolą większe prostokąty, a inni małe kwadraciki, jednak przy smażeniu lepiej sprawdzą się większe wymiary.

💥 Możesz nadwyżkę łazanków zamrozić. Rozłóż je najpierw na deseczce, włóż na jakiś czas do zamrażarki, gdy zrobią się twarde, to przełóż do woreczka foliowego i schowaj do zamrażarki. Zamrożone łazanki od razu wrzucaj do wrzącej wody, nie rozmrażaj przed gotowaniem !

 

Komentarze