Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane
Ostatnio miałam przyjemność kosztować maślane ciasteczka, które upiekli zdolni harcerze z pobliskiego hufca. Wszystkim tak posmakowały, że przepis poszedł w ruch! Kruche, chrupiące, delikatne... Są bardzo proste i
szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne
kształty. Można je fantazyjnie dekorować. My lubimy je najprostsze, takie zwykłe, bez
dodatków 💛
500 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i całymi jajkami na puszystą masę. Dodać 1/4 części mąki i całość miksować.
Gdy wszystko się połączy dodać resztę mąki ze zmieszanym proszkiem do pieczenia. Zagnieść wszystko w jedną całość.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą foremki do ciastek wycinać ciastka (można też użyć kieliszka lub małej szklaneczki).
Wyłożyć ciastka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia robiąc odstępy około 1,5 cm. Każde ciastko nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni (góra/dół) przez 15-20 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz