Brokuł z fetą i ananasem
Brokuł z fetą i ananasem
1 brokuł
sera feta (kostka około 250 g)
ananas z puszki (około 8-9 plastrów)
1/2 puszki kukurydzy
prażone płatki migdałów
sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
W salaterce kolejno układać:
Ser pokrojony w kostkę (około 1x1 cm)
Plastry ananasa odsączyć z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę podobnej wielkości co ser.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, zblanszować w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić na sitku i zahartować zimną wodą. Również odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.
Kukurydzę odcedzić na sitku, posypać na brokuła.
Wszystkie składniki sosu połączyć. Sosem polać obficie sałatkę.
Płatki migdałów (u mnie dzisiaj zblanszowane kawałki migdała) prażyć na suchej patelni na małym ogniu do momentu aż się zaczną rumienić, dodać szczyptę soli (pilnować, bo szybko mogą się spalić !) Po wystygnięciu posypać wierzch sałatki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz