Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Karkówka z żurawiną

Karkówka z żurawiną 

Karkówka pieczona w plastrach w żurawinowym sosie jest naprawdę wyjątkowa. Odpowiednio przygotowana idealnie komponuje się i na słono i na słodko, więc użycie żurawiny sprawdzi się tu idealnie, pozostawiając po sobie niesamowity smak i aromat. Jest miękka, krucha i soczysta, ale przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, zaskocz więc nią swoich bliskich.

  • 2 kg karkówki

Mięso karkówki pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, natrzeć solą i pierzem. Usmażyć na oleju z obu stron, aby mięso się ścięło.


 







SOS:

  • słoiczek konfitury z żurawiny lub borówki

  • ½ szklanki cukru

  • 1 łyżka octu

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • ½ szklanki wody

  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki sosu, poza wodą i mąką zagotować w rondelku. 



 

 

 

 

 

 

W szklance lub w słoiczku po konfiturze rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z wodą. Gdy sos zacznie się gotować zalać mąką i chwilę podgotować. 

Zalać sosem całość karkówki.



  






Piec w zamkniętym naczyniu przez około 1,5 godziny w temperaturze 200˚C.

SMACZNEGO ! 💗

 


Komentarze