Karkówka z żurawiną
Karkówka z żurawiną
Karkówka pieczona w plastrach w żurawinowym sosie jest naprawdę wyjątkowa. Odpowiednio przygotowana idealnie komponuje się i na słono i na słodko, więc użycie żurawiny sprawdzi się tu idealnie, pozostawiając po sobie niesamowity smak i aromat. Jest miękka, krucha i soczysta, ale przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, zaskocz więc nią swoich bliskich.
2 kg karkówki
Mięso karkówki pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, natrzeć solą i pierzem. Usmażyć na oleju z obu stron, aby mięso się ścięło.
SOS:
słoiczek konfitury z żurawiny lub borówki
½ szklanki cukru
1 łyżka octu
5 łyżek sosu sojowego
½ szklanki wody
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki sosu, poza wodą i mąką zagotować w rondelku.
W szklance lub w słoiczku po konfiturze rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z wodą. Gdy sos zacznie się gotować zalać mąką i chwilę podgotować.
Zalać sosem całość karkówki.
Piec w zamkniętym naczyniu przez około 1,5 godziny w temperaturze 200˚C.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz