Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa - powstał o niej mit, że najlepiej smakuje zrobiona z rosołu z wczoraj, a może jednak to prawda? Prawdą jest na pewno, że na wczorajszym rosole pomidorówkę z tego przepisu można zrobić dokładnie w kilka minut, może nawet makaron jeszcze nie zdąży się ugotować, a zupa będzie gotowa do spożycia 🍅🍅🍅 !

 ROSÓŁ:

  • 2l wody

  • mięso do wywaru: skrzydełka i udka z kurczaka

  • 3 marchewki (korzeń)

  • 2 pietruszki (korzeń)

  • 1/3 pora

  • przyprawy: maggi, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

      DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 180g)

  • 4-5 łyżek śmietany 18%

  • makaron lub ryż (ugotowany oddzielnie)

    Z podanych składników ugotować rosół. Najpierw gotować mięso jak przy tradycyjnym rosole przez około 1 godzinę razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Próżniej wrzucić warzywa i gotować wszystko razem przez około 30 minut. Doprawić do smaku przyprawami.


     

     

     

     

     

     

     

    W kubku koncentrat zmieszać ze śmietaną, dodać chochlę gorącego rosołu, zamieszać i wylać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i ostatecznie doprawić.

    Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem lub ryżem.

    Bezpośrednio przed podaniem zupy posypać natką pietruszki świeżą lub suszoną. 

SMACZNEGO ! 💗

💥Jeśli będziemy robić faktycznie pomidorową na wczorajszym rosole, to należy tylko zagotować bulion i wlać do niego rozmieszany koncentrat ze śmietaną, ponownie zagotować, doprawić do smaku i gotowe !

Komentarze