Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa - powstał o niej mit, że najlepiej smakuje zrobiona z rosołu z wczoraj, a może jednak to prawda? Prawdą jest na pewno, że na wczorajszym rosole pomidorówkę z tego przepisu można zrobić dokładnie w kilka minut, może nawet makaron jeszcze nie zdąży się ugotować, a zupa będzie gotowa do spożycia 🍅🍅🍅 !
ROSÓŁ:
2l wody
mięso do wywaru: skrzydełka i udka z kurczaka
3 marchewki (korzeń)
2 pietruszki (korzeń)
1/3 pora
przyprawy: maggi, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
DODATKOWO:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 180g)
4-5 łyżek śmietany 18%
- makaron lub ryż (ugotowany oddzielnie)
Z podanych składników ugotować rosół. Najpierw gotować mięso jak przy tradycyjnym rosole przez około 1 godzinę razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Próżniej wrzucić warzywa i gotować wszystko razem przez około 30 minut. Doprawić do smaku przyprawami.
W kubku koncentrat zmieszać ze śmietaną, dodać chochlę gorącego rosołu, zamieszać i wylać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i ostatecznie doprawić.
Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem lub ryżem.
Bezpośrednio przed podaniem zupy posypać natką pietruszki świeżą lub suszoną.
SMACZNEGO ! 💗
💥Jeśli będziemy robić faktycznie pomidorową na wczorajszym rosole, to należy tylko zagotować bulion i wlać do niego rozmieszany koncentrat ze śmietaną, ponownie zagotować, doprawić do smaku i gotowe !
Komentarze
Prześlij komentarz