Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Bakłażan zapiekany z gryczaną i pieczarkami

 Bakłażan zapiekany z gryczaną i pieczarkami













  • 2 bakłażany

  • ½ szklanka suchej kaszy gryczanej (wychodzi około 100g, 1 woreczek) może być gryczana zwykła lub też prażona

  • 8 większych pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • szczypiorek

  • olej do smażenia

  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma




 

 

 

 

 

Aby podkręcić smak bakłażanów można je wcześniej upiec z glazurą na bazie pasty miso, która dodaje bakłażanom niepowtarzalnego smaku. Można tą wersję oczywiście pominąć i upiec bakłażany w piekarniku do miękkości posmarowane tylko olejem.

glazura miso:

  • 2 łyżki jasnej pasty miso

  • 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego

  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

  • 1 łyżka pasty tahini (pasta sezamowa)



 

 

 

 

 

 

W miseczce z lewej, to pasta tahini, czyli pasta zrobiona z nasion sezamu, pasta z prawej to jest właśnie miso - głównym jej składnikiem jest soja, należy do produktów dosyć słonych, dlatego cechuje ją spora zawartość sodu. Jeśli nie mamy tej pasty, alternatywą może być sos sojowy lub sos rybny.

Bakłażany przekroić na połowę, a miąższ ponacinać w romby (uważać, aby nie rozciąć brzegów !).

Składniki na glazurę wymieszać w małej miseczce, gdy będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody lub oleju.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Bakłażany zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, wstawić do piekarnika na blaszkę i piec przez około 20 minut.

Gdy będą już miękkie, wyjąć z piekarnika i posmarować glazurą (pędzlem lub łyżką). Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10 minut, aż glazura zacznie brązowieć i się przypalać. Po lekkim ostygnięciu wydrążyć miąższ z bakłażanów.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodać drobno pokrojone pieczarki (pieczarki można zetrzeć na tarce). Gdy z pieczarek odparuje woda, dodać wydrążony miąższ bakłażana.

W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Kaszę dodać do usmażonych warzyw i doprawić przyprawami oraz dodać płatki drożdżowe.

Za pomocą blendera ręcznego można zmiksować masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to konieczne.

Go każdej połówki bakłażana nałożyć farsz i odrobinę ugnieść. 

Zapiekać ponownie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawać z posiekanym szczypiorem. Można też polać sosem czosnkowym.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze