Udka na ryżu w sosie z duszonymi warzywami
Udka na ryżu w sosie z duszonymi warzywami
udka z kurczaka – 12 sztuk
4 torebki ryżu
masło
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, oregano
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 marchewki
½ kg pieczarek
natka pietruszki
BULION:
1 litr wody
1 kostka rosołowa
5 łyżek keczupu
SOS MIODOWY:
90 ml słodkiego sosu chili
100 ml sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
Udka umyć, wysuszyć, posypać przyprawami.
Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć udka, gdy zaczną delikatnie robić się złote zdjąć z patelni.
Na pozostałym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Po chwili dodać marchewkę pokrojoną w 2 cm ukośne kawałki oraz pieczarki pokrojone w plastry grubości około 0,5 cm. Chwilę przesmażyć, dodać natkę pietruszki. Przyprawić.
Do naczynia wysypać ryż, zmieszać z przesmażonymi warzywami. Ułożyć udka kurczaka.
Zagotować litr wody, rozpuścić kostkę rosołową z keczupem, bulionem zalać udka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, piec przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie udka posmarować sosem miodowym i zapiekać przez około 15 minut bez przykrycia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz