Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Udka na ryżu w sosie z duszonymi warzywami

Udka na ryżu w sosie z duszonymi warzywami

  • udka z kurczaka – 12 sztuk

  • 4 torebki ryżu

  • masło

  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, oregano


  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 marchewki

  • ½ kg pieczarek

  • natka pietruszki

     

BULION:

  • 1 litr wody

  • 1 kostka rosołowa

  • 5 łyżek keczupu

     

    SOS MIODOWY:

  • 90 ml słodkiego sosu chili

  • 100 ml sosu sojowego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka musztardy



 

 

 

 

 

 

Udka umyć, wysuszyć, posypać przyprawami.



 

 

 

 

 

 

Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć udka, gdy zaczną delikatnie robić się złote zdjąć z patelni.



 

 

 

 

 

 

Na pozostałym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Po chwili dodać marchewkę pokrojoną w 2 cm ukośne kawałki oraz pieczarki pokrojone w plastry grubości około 0,5 cm. Chwilę przesmażyć, dodać natkę pietruszki. Przyprawić.


 

Do naczynia wysypać ryż, zmieszać z przesmażonymi warzywami. Ułożyć udka kurczaka.


Zagotować litr wody, rozpuścić kostkę rosołową z keczupem, bulionem zalać udka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, piec przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie udka posmarować sosem miodowym i zapiekać przez około 15 minut bez przykrycia.

 SMACZNEGO ! 💗

 

 




 

Komentarze