Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zapiekane skrzydełka z ryżem

Zapiekane skrzydełka z ryżem

  • 1 kg skrzydełek

  • 4 torebki ryżu (wg. mnie najbardziej nadaje się parboiled)

  • 2 duże cebule (można pominąć gdy ktoś nie przepada)

zalewa:

  • 4 szkl. wody

  • ¼ kostki margaryny

  • 1 łyżka vegety

  • 1 łyżka maggi

  • 1 łyżeczka soli

  • 4 łyżki keczupu

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki


     

 

 

 

 

 

Skrzydełka zamarynować na noc w maggi, sosie sojowym, przyprawie do kurczaka – proporcje wg. gustu.




 

 

 

 

 

W naczyniu żaroodpornym rozsypać surowy ryż, położyć cebulę pokrojona w talarki, a na wierzch skrzydełka jedno za drugim.


 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki zalewy należy zagotować w garnuszku i zalać całość naczynia żaroodpornego (zalewa powinna zakrywać nieco skrzydełka).


 

 

 

 

 

 

Piec 1 godzinę w temperaturze 200°C pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i zapiekać przez 20 minut, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.


SMACZNEGO ! 💗



 

Komentarze