Zapiekane skrzydełka z ryżem
Zapiekane skrzydełka z ryżem
1 kg skrzydełek
4 torebki ryżu (wg. mnie najbardziej nadaje się parboiled)
2 duże cebule (można pominąć gdy ktoś nie przepada)
zalewa:
4 szkl. wody
¼ kostki margaryny
1 łyżka vegety
1 łyżka maggi
1 łyżeczka soli
4 łyżki keczupu
2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Skrzydełka zamarynować na noc w maggi, sosie sojowym, przyprawie do kurczaka – proporcje wg. gustu.
W naczyniu żaroodpornym rozsypać surowy ryż, położyć cebulę pokrojona w talarki, a na wierzch skrzydełka jedno za drugim.
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować w garnuszku i zalać całość naczynia żaroodpornego (zalewa powinna zakrywać nieco skrzydełka).
Piec 1 godzinę w temperaturze 200°C pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i zapiekać przez 20 minut, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz