Szpinak na talerzu z grillowaną papryką
Szpinak na talerzu z grillowaną papryką
szpinak świeży
papryka surowa czerwona
pomidorki daktylowe
suszone pomidory
cebula czerwona
ser feta (w kostce)
pestki dyni
DRESSING:
miód
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Umyty szpinak ułożyć na talerzu, polać delikatnie dressingiem.
Paprykę pokroić na mniejsze ukośne kawałki, polać kroplą oliwy, posolić i podpiec na grillu (jeśli nie mamy grilla - można podpiec w piekarniku).
Suszone pomidory (mogą być z dodatkiem pestek słonecznika) pokroić w cienkie paseczki. Pomidorki przeciąć na połowę.
Cebulę przekroić na połowę i pociąć w cieniutkie paseczki. Ser podobnie - w cienkie plastry, które dodatkowo przekroić na ukos, aby powstały trójkąty.
Pestki uprażyć na suchej patelni.
Na szpinak ułożyć paprykę z pomidorkami
Dołożyć fetę z cebulą.
Polać sosem i posypać pestkami.
SMACZNEGO ! 💗
💥Do dressingu możesz użyć oliwy z suszonych pomidorów. Proporcje składników dodaję "na oko", sos mieszaj rózgą do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Komentarze
Prześlij komentarz