Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chleb z chrupiącą skórką

 Chleb z chrupiącą skórką

  • 750g mąki pszennej (około 5½ szkl.)

  • 25g świeżych drożdży (lub 7g suchych)

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oleju

Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozcierać do uzyskania jednolitej płynnej masy.



 

 

 

 

 

 

Wlać pół szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.



 

 

 

 

 

 

Do miski wsypać mąkę, dodać płynne drożdże, sól, resztę ciepłej wody i olej.

Całość mieszać łyżką, tylko do połączenia się składników, nie ma potrzeby wyrabiać ciasto.


 

 

 

 

 

 

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto będzie nam rosło).

Ciasto włożyć do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć. 


 

 

 

 

 

 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać przez chwilę.

Uformować bochenek chleba, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.


 

 

 

 

 

 

Wyrośnięty chleb naciąć z wierzchu.


 

 

 

 

 

 

Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni włożyć naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb. Nagrzane naczynie wyjąć i przełożyć do niego chleb, przykryć.

W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 200’C i włożyć naczynie z chlebem.

Piec przez 30 minut (tryb góra-dół). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił.

Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

SMACZNEGO ! 💗

💥Jeśli używacie drożdży suchych, wówczas nie robimy mokrego zaczynu z wody, drożdży i cukru, a jedynie mieszamy wszystkie składniki razem w misce.




Komentarze