Chleb z chrupiącą skórką
Chleb z chrupiącą skórką
750g mąki pszennej (około 5½ szkl.)
25g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozcierać do uzyskania jednolitej płynnej masy.
Wlać pół szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać płynne drożdże, sól, resztę ciepłej wody i olej.
Całość mieszać łyżką, tylko do połączenia się składników, nie ma potrzeby wyrabiać ciasto.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto będzie nam rosło).
Ciasto włożyć do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać przez chwilę.
Uformować bochenek chleba, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb naciąć z wierzchu.
Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni włożyć naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb. Nagrzane naczynie wyjąć i przełożyć do niego chleb, przykryć.
W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 200’C i włożyć naczynie z chlebem.
Piec przez 30 minut (tryb góra-dół). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
SMACZNEGO ! 💗
💥Jeśli używacie drożdży suchych, wówczas nie robimy mokrego zaczynu z wody, drożdży i cukru, a jedynie mieszamy wszystkie składniki razem w misce.
Komentarze
Prześlij komentarz