Domowe łazanki
Domowe łazanki
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody
1 jajko
pół łyżeczki soli
dodatkowo:
wersja na słono: skwarki (przetopić słoninę pokrojoną w drobną kostkę, smażyć do momentu, aż zacznie robić się złoty kolor, zdjąć z ognia i dodawać małymi porcjami cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor, zdjąć z ognia)
wersja na słodko: masło i cukier ewentualnie brązowy cukier kandyzowany
Wszystkie składniki połączyć,wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem planetarnym (hakiem do ciasta kruchego). Ciasto musi być dość gęste, ale elastyczne, w razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Po wyrobieniu ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką.
Rozwałkować na cienki placek (około 2 mm).
Karbowaną rolką (radełkiem) pociąć ciasto na romby (wielkości około 5x3 cm) Jeśli nie mamy radełka, można użyć noża no pizzy.
W większym garnku zagotować posoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucić wycięte łazanki. Po wrzuceniu każdej porcji zamieszać, żeby się nie skleiły.
Gdy wszystkie łazanki będą już w garnku, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na małym ogniu około 4 minuty. Odcedzić na durszlaku.
Jeszcze gorące nakładać na talerze.
W wersji na słono polać skwarkami, w wersji na słodko wrzucić łyżkę masła i posypać cukrem, wymieszać.
SMACZNEGO ! 💗
💥 Wielkość łazanka możesz wybrać sobie sam, jedni wolą większe prostokąty, a inni małe kwadraciki.
💥 Możesz nadwyżkę łazanków zamrozić. Rozłóż je najpierw na deseczce, włóż na jakiś czas do zamrażarki, gdy zrobią się twarde, to przełóż do woreczka foliowego i schowaj do zamrażarki. Zamrożone łazanki od razu wrzucaj do wrzącej wody, nie rozmrażaj przed gotowaniem !
Komentarze
Prześlij komentarz