Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Gulasz brokułowo-pieczarkowy

Gulasz brokułowo-pieczarkowy

  • ½ kg mięsa z łopatki

  • 1 brokuł

  • około 8 pieczarek średniej wielkości

  • 1 duża marchewka

  • ½ cebuli średniej wielkości

  • mąka

  • olej lub smalec do smażenia

    przyprawy:

    - sól

    - pieprz

    - vegeta

    - czerwona papryka

    - 2 łyżki maggi w płynie

    - kilka ziaren ziela angielskiego

    - kilka listków laurowych

Mięso z łopatki umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki, oprószyć suchymi przyprawami, wymieszać. Pozostawić na około 30 minut w przyprawach w temperaturze pokojowej.



 

 

 

 

 

 

Potem kawałki obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu w garnku w którym będziemy robić sos.

Do obsmażonego mięsa dodać ziele angielskie i liść laurowy.


 

 

 

 

 

 

 

Następnie zalać wodą, aby zakryła mięso w całości. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości (przez około godzinę). Mięso musi być idealnie miękkie.

W tym momencie możemy już dodać marchewkę i pieczarki pokrojone w plasterki oraz cebulę pokrojoną w półtalarki.



 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Dusić do miękkości warzyw (około 15 minut).

W międzyczasie możemy zblanszować brokuła. Do tego należy podzielić go na mniejsze różyczki i wrzucić do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i cukru i blanszować przez około 4 m (nie doprowadzać do wrzenia). Gotowy brokuł odcedzić i dodać do gulaszu. Dokładnie zamieszać. Można na chwilę zdjąć z palnika.



 

 

 

 

 

 

Z mąki i oleju zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić dwie łyżki mąki, smażyć ciągle mieszając. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor dolać zimnej wody (około szklankę) i energicznym ruchem mieszać, zrobi się gęsty sos. Gotujący się jeszcze na patelni sos przelać do garnka z gulaszem. Wymieszać całość, dolać Maggi w płynie, ewentualnie w razie potrzeby doprawić solą.

Doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos zrobi się bardzo gęsty dolewać stopniowo wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdy konsystencja będzie już miała odpowiednią gęstość, sos jest gotowy do spożycia.

Podawać z ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.

SMACZNEGO ! 💗 





 

Komentarze