Ciapkapusta, panczkraut lub panszkraut
Ciapkapusta, panczkraut lub panszkraut
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
250g boczku wędzono – surowego
700 g kiszonej kapusty
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Kapustę ugotować w wodzie (musi być zupełnie miękka) i dokładnie odsączyć z wody (wylać na sito i odcisnąć rękoma).
Boczek pokroić w mniejsze kawałki, cebulkę w kosteczkę – usmażyć.
Na koniec wszystkie jeszcze gorące składniki połączyć ze sobą i ugniatać, aż zrobi się papka.
Podawać jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa.
SMACZNEGO ! 💗
💥Wrzucam przepis na soczystą karkówkę w sosie własnym, która idealnie nadaje się do ciapkapusty:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/karkowka-z-cebula-w-sosie-wasnym.html
Komentarze
Prześlij komentarz