Kremowe gnocchi ze szpinakiem
Kremowe gnocchi ze szpinakiem
1 opakowanie gnocchi (około 500g)
2 pełne garście świeżego szpinaku (lub 200 g szpinaku mrożonego może być rozdrobniony)
200 ml śmietanki 30%
200 ml bulionu z kurczaka (opcjonalnie warzywnego)
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, papryka słodka, papryka wędzona, świeżo zmielone płatki chili
Na dużą pustą patelnię, dodać surowe gnocchi, bulion z kurczaka, śmietankę, posiekany czosnek (lub wyciśnięty przez praskę), dwa rodzaje papryki i sól.
Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować gnocchi przez około 10-15 minut na średnim ogniu.
Dodać szpinak i mieszać, aż składniki się połączą na średnim ogniu przez kilka minut, aż liście zrobią się miękkie. Gotować dłużej, jeśli wolicie gęstszy sos.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku, można go wcześniej przesmażyć na patelni z dodatkiem masła, odrobiny soli i pieprzu, następnie przełożyć na inny talerz, a na patelnię wrzucić gnocchi i postępować dalej według przepisu.
Doprawić świeżo zmielonymi płatkami czerwonej papryczki chili.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz