Sałatka z gotowanym kurczakiem i pestkami granatu
Sałatka z gotowanym kurczakiem i pestkami granatu
Wiadomo, że zupy na mięsnym wywarze smakują najlepiej, ale często mało kto przepada za ugotowanym w niej mięsem. Wtedy nadarza się doskonała okazja, aby wykorzystać ten składnik do sałatki. Idealna będzie tu pierś z kurczaka - długo gotowana na wolnym ogniu, która rozpada się po jednym szarpnięciu widelcem. Dodając do niej kukurydzę, selera naciowego, pestki granatu i prażone orzechy uzyskamy całkiem zjadliwą sałatkę 😜
400g ugotowanej piersi kurczaka
1 granat
1 puszka kukurydzy
2-3 łodygi selera naciowego
150g orzechów włoskich (pekan lub nerkowca)
SOS:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
skórka z 1/2 cytryny
odrobina soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 natki pietruszki lub kolendry
sól
pieprz
Jeśli nie mamy gotowego mięsa z wywaru, to należy ugotować pierś w bulionie do miękkości i poszarpać na kawałki widelcem (mięso powinno być mocno rozgotowane).
Kukurydzę odsączyć z zalewy, a łodygi obrać obieraczką do warzyw i pokroić na cienkie plasterki - dodać do mięsa.
Z granatu wybrać pestki, a orzechy uprażyć na suchej patelni - dodać do sałatki.
Połączyć wszystkie składniki sosu; czosnek wycisnąć przez praskę, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po wcześniejszym sparzeniu, a zioła drobno posiekać.
Sos wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, wstawić do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz