Smalczyk z ziaren
Smalczyk z ziaren
Nietuzinkowe chrupiące smarowidło do chleba - to smalczyk z ziaren i mimo, że w nazwie smalec - ani grama w nim słoniny. Jest w 100% roślinny i niesamowicie chrupiący, a to za sprawą prażonych ziaren, z których głównie się składa. Idealny do chleba i bułki, a nawet możesz usmażyć na nim jajecznicę lub omlet, a co - eksperymentujmy w kuchni !
Planta (smalec roślinny)
2/3 szklaki oleju
4 łyżki granulatu sojowego
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
(+ewentualnie 3 łyżki pestek z dyni)
3 łyżki ziarna sezamowego
2-3 małe cebule
sól, pieprz
Plantę roztopić w garnuszku. Trochę oleju (z podanej porcji) wlać na patelnię i zeszklić cebulkę, następnie cebulkę wraz z całym olejem wlać do roztopionej planty.
Granulat sojowy oraz każde z ziaren prażyć osobno na patelni z odrobiną soli.
Gdy Planta z olejem i cebulką wystygną, wrzucić wszystkie ziarna, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby zastygło.
Komentarze
Prześlij komentarz