Mini szaszłyki z melonem, parmą i mozzarellą
Mini szaszłyki z melonem, parmą i mozzarellą
Słodko-słona przystawka z szynki, melona i mozzarelli, to łatwa i smaczna przekąska na każdą okoliczność. Imprezowe szaszłyczki, których składniki zostały zaczerpnięte ze znanej włoskiej przekąski "prosciutto e melone". Do parmy i melona dokładamy jeszcze mini kuleczki mozzarelli, a całość skrapiamy gęstym sosem balsamicznym.
We Włoszech do przekąski "prosciutto e melone" używa się najczęściej melona odmiany kantalupa - z zieloną skórką i mocno pomarańczowym miąższem. Taki rodzaj melona jest bardzo słodki i soczysty. W Polsce powszechnie dostępny jest melon o żółto-zielonym miąższu i żółtej skórce (chociaż czasem uda się znaleźć odmianę kantalupa), nie jest tak słodki jak pomarańczowy ale jego również możemy z powodzeniem użyć do poniższego przepisu.
melon (ulubiony rodzaj)
szynka parmeńska (lub inny rodzaj włoskiej wędliny)
kulki mini mozzarelli
sos balsamiczny
dodatkowo: wykałaczki
Z melona wydrążyć kulki (specjalną kulką do melona lub łyżeczką), nadziać na wykałaczkę.
Wędlinę złożyć (luźnie, bez większego przykładania się) i dołączyć do melona.
Kulki mozzarelli odsączyć ręcznikiem papierowym i zakończyć nimi szaszłyki.
Wszystkie szaszłyki ułożyć na talerzu i polać sosem balsamicznym.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz