Daktyle na słono
Daktyle na słono
Daktyl z serem i orzechem są jedną z najpopularniejszych przekąsek w krajach arabskich i śródziemnomorskich. Mają one charakterystyczną kombinację słodkiego, kremowego sera i chrupiących orzechów, które wypełniają naturalne zagłębienia w daktylach. Ser, który jest używany w tych przekąskach, zazwyczaj ma kremową konsystencję i delikatny smak (może to być ser pleśniowy, taki jak gorgonzola lub lazur, ser owczy czy kozi). Danie zdecydowanie należy do tych "na raz", więc będzie idealne na dzisiejszy sobotni wieczór.
daktyle suszone (duże)
ser pleśniowy (np. gorgonzola lub lazur)
orzechy włoskie lub pekan (połówki)
Daktyle delikatnie porozchylać (uważać, żeby nie rozerwać), do środka włożyć niewielkie kawałki sera, upchnąć orzechy.
Zapiekać w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi, a orzech upraży.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz