Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Daktyle na słono

  Daktyle na słono

Daktyl z serem i orzechem są jedną z najpopularniejszych przekąsek w krajach arabskich i śródziemnomorskich. Mają one charakterystyczną kombinację słodkiego, kremowego sera i chrupiących orzechów, które wypełniają naturalne zagłębienia w daktylach. Ser, który jest używany w tych przekąskach, zazwyczaj ma kremową konsystencję i delikatny smak (może to być ser pleśniowy, taki jak gorgonzola lub lazur, ser owczy czy kozi). Danie zdecydowanie należy do tych "na raz", więc będzie idealne na dzisiejszy sobotni wieczór.


 

  • daktyle suszone (duże)

  • ser pleśniowy (np. gorgonzola lub lazur)

  • orzechy włoskie lub pekan (połówki)

Daktyle delikatnie porozchylać (uważać, żeby nie rozerwać), do środka włożyć niewielkie kawałki sera, upchnąć orzechy.

 

Zapiekać w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi, a orzech upraży.

 


SMACZNEGO ! 💗 

 

Komentarze