Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

sos tzatziki

 Sos tzatziki

Grecki sos tzatziki, który można zrobić samodzielnie w domu powstaje na bazie świeżego ogórka prosto z gruntu, do tego młody czosnek i mocno schłodzony jogurt grecki. Ten jogurtowy dip doskonale podkreśli smak i aromat wielu potraw z grilla, orzeźwi smak szaszłyków, kiełbasy czy karkówki. Świetnie nadaje się do frytek lub chrupiącego pieczywa, a jego wykonanie nie zajmie nam za dużo czasu.

6 średniej wielkości ogórków gruntowych

jeden duży jogurt grecki, ewentualnie można zastąpić naturalnym serkiem homogenizowanym (400g)

szczypta soli 

1 ząbek czosnku

szczypta czosnku suszonego w płatkach 

 ½ pęczku koperku 

kilka listków mięty (opcjonalnie)

Ogórki zetrzeć na dużych oczkach (ze skórką lub bez w zależności od upodobań, Grecy prawdopodobnie do tzatziki używają ogórków tylko ze skórką).


 

 

 

 

 

 

Delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, aby ogórki puściły soki. Następnie mocno odcisnąć, wylać z ogórków sok i dodać pozostałe składniki: jogurt, posiekany koper, czosnek wyciśnięty przez praskę i płatki czosnku pokruszone w moździerzu.


 


 

 

 



Całość dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony.

SMACZNEGO ! 💗

💥Można pójść na łatwiznę i użyć gotowej przyprawy „tzatziki” (np. firmy Prymat) i w tym przypadku dodajemy tylko ogórek z serkiem, reszta składników będzie już zawarta w samej przyprawie.
💥Można podkręcić smak i dodać drobno posiekane listki mięty, które świetnie wkomponują się w smak sosu orzeźwiając go w letnie upały.

Komentarze