sos tzatziki
Sos tzatziki
Grecki sos tzatziki, który można zrobić samodzielnie w domu powstaje na bazie świeżego ogórka prosto z gruntu, do tego młody czosnek i mocno schłodzony jogurt grecki. Ten jogurtowy dip doskonale podkreśli smak i aromat wielu potraw z grilla, orzeźwi smak szaszłyków, kiełbasy czy karkówki. Świetnie nadaje się do frytek lub chrupiącego pieczywa, a jego wykonanie nie zajmie nam za dużo czasu.
6 średniej wielkości ogórków gruntowych
jeden duży jogurt grecki, ewentualnie można zastąpić naturalnym serkiem homogenizowanym (400g)
szczypta soli
1 ząbek czosnku
szczypta czosnku suszonego w płatkach
½ pęczku koperku
kilka listków mięty (opcjonalnie)
Ogórki zetrzeć na dużych oczkach (ze skórką lub bez w zależności od upodobań, Grecy prawdopodobnie do tzatziki używają ogórków tylko ze skórką).
Delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, aby ogórki puściły soki. Następnie mocno odcisnąć, wylać z ogórków sok i dodać pozostałe składniki: jogurt, posiekany koper, czosnek wyciśnięty przez praskę i płatki czosnku pokruszone w moździerzu.
Całość dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz