Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Mini serniczki żydowskie

Mini serniczki żydowskie

Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Sernik żydowski przyrządzany jest z kremowego serka i dużej ilości śmietany, te składniki sprawiają, że po upieczeniu ciasto ma bardzo delikatną strukturę. Słodko-śmietanową masę przełamuje spód słonych krakersów. Poza tym jest banalny w wykonaniu, nawet laik poradzi sobie w jego zrobieniu. Jest tak pyszny, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Podany w formie mini deserków urozmaici każdą imprezę.


 

  • krakersy (2 duże opakowania)

  • 280 dag masła

  • 4 łyżki cukru

  • dodatkowo: forma silikonowa na muffinki

W małym garnuszku roztopić masło (lepiej roztapiać dłużej w niskiej temperaturze), dodać pokruszone krakersy i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Po łyżce dodać do każdej formy muffinki. Mocno ugnieść łyżką lub łopatką.




 

 

 

 

 

 


 

ser:

  • 1 kg mielonego twarogu (lub sera w wiaderku)

  • 6 roztrzepanych jaj

  • 2x po ¾ szkl. cukru

  • 2 łyżeczki olejku śmietankowego

Wszystkie składniki połączyć i wylać na krakersy (zostawić około 0,5 cm luzu).




 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piekarnik nagrzać do 200C.

Piec 40 minut (nie mniej), wyjąć z piekarnika na 8 – 10 minut, żeby serniczki opadły.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2 duże śmietany 18%

  • 8 – 10 łyżek cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na ser i piec jeszcze 10 minut (nie dłużej).

  • francuskie prażynki Callebaut (około 100g)

Po upieczeniu prażynkami posypać serniczki.


SMACZNEGO ! 💗

💥 Identyczny przepis można zastosować na dużą blachę:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/03/sernik-zydowski.html

Komentarze