Mini serniczki żydowskie
Mini serniczki żydowskie
Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Sernik żydowski przyrządzany jest z kremowego serka i dużej ilości śmietany, te składniki sprawiają, że
po upieczeniu ciasto ma bardzo delikatną strukturę. Słodko-śmietanową
masę przełamuje spód słonych krakersów. Poza tym jest banalny w
wykonaniu, nawet laik poradzi sobie w jego zrobieniu. Jest tak pyszny,
że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Podany w formie mini deserków urozmaici każdą imprezę.
krakersy (2 duże opakowania)
280 dag masła
4 łyżki cukru
dodatkowo: forma silikonowa na muffinki
W małym garnuszku roztopić masło (lepiej roztapiać dłużej w niskiej temperaturze), dodać pokruszone krakersy i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Po łyżce dodać do każdej formy muffinki. Mocno ugnieść łyżką lub łopatką.
ser:
1 kg mielonego twarogu (lub sera w wiaderku)
6 roztrzepanych jaj
2x po ¾ szkl. cukru
2 łyżeczki olejku śmietankowego
Wszystkie składniki połączyć i wylać na krakersy (zostawić około 0,5 cm luzu).
Piekarnik nagrzać do 200C.
Piec 40 minut (nie mniej), wyjąć z piekarnika na 8 – 10 minut, żeby serniczki opadły.
2 duże śmietany 18%
8 – 10 łyżek cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na ser i piec jeszcze 10 minut (nie dłużej).
francuskie prażynki Callebaut (około 100g)
Po upieczeniu prażynkami posypać serniczki.
SMACZNEGO ! 💗
💥 Identyczny przepis można zastosować na dużą blachę:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/03/sernik-zydowski.html
Komentarze
Prześlij komentarz