Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Fasolka po bretońsku z karmelizowanym cukrem

Fasolka po bretońsku z karmelizowanym cukrem

To danie tworzy kombinację kiełbasy, boczku, fasoli i pomidorów, a zwieńcza je karmelizowany cukier. Wszystko tworzy złożony smak, który jest jednocześnie słodki, słony i pikantny. Fasolka po bretońsku to potrawa, która rozgrzewa, idealna na chłodne dni. Przepis nie jest skomplikowany, ale musi być przygotowany z dobrych składników i w odpowiednich proporcjach. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia i wekowania.

  • 1 pełna szklanka fasoli „Piękny Jaś”

    500 g surowego boczku

    300 g boczku surowo-wędznego

    200 g kiełbasy dobrej jakości

    3-4 dojrzałe pomidory średniej wielkości (lub jedna puszka pomidorów krojonych można też użyć swoich domowych przetworów)

  1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 1 średniej wielkości cebula

    2 ząbki czosnku

    1 czubata łyka cukru lub cukru brązowego

    tłuszcz do smażenia

przyprawy:

sól

pieprz ziołowy

papryka czerwona ostra

tymianek


Fasolę zalać wodą (ważne aby fasola całkowicie była pod wodą, więc w na wszelki wypadek dolać jej nieco więcej) i zostawić najlepiej na całą noc. Drugiego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości, przed gotowaniem delikatnie posolić.


 

 

 

 

 

 

Całość mięsa pokroić na drobniejsze kawałki, przesmażyć na patelni. Najpierw smażyć boczek surowy, później dodać boczek wędzony i kiełbasę. 



 

 

 

 

 

Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażyć. 


 

 

 

 

 

 

Z pomidorów wykroić zdrewniałe środki i sparzyć wrzątkiem, po lekkim ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa (jeśli używamy pomidorów z puszki, należy wrzucić całą zawartość puszki). Doprawić przyprawami. Wymieszać. Smażyć do momentu, aż odparuje woda z pomidorów, a danie zrobi się gęstsze. 


 

 

 

 

 

 

Całość wrzucić do garnka w którym będziemy robić fasolkę. Dodać ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek. Zamieszać.

Na suchej patelni skarmelizować cukier (podgrzewać do momentu, aż cukier się roztopi i zacznie nabierać brązowego koloru (w przypadku białego cukru). Wrzucić do fasolki, najpierw się zbryli, ale się później rozpuści.


 

 

 

 

 

 

Ostatecznie doprawić do smaku i pogotować jeszcze przez około 15 minut.

Jeśli fasolka będzie zbyt rzadka, można zagęścić ją łyżką mąki rozmieszaną z zimną wodą. 

SMACZNEGO ! 💗 



 

Komentarze