Fasolka po bretońsku z karmelizowanym cukrem
Fasolka po bretońsku z karmelizowanym cukrem
To danie tworzy kombinację kiełbasy, boczku, fasoli i pomidorów, a zwieńcza je karmelizowany cukier. Wszystko tworzy złożony
smak, który jest jednocześnie słodki, słony i pikantny. Fasolka po bretońsku to potrawa, która
rozgrzewa, idealna na chłodne dni. Przepis nie jest skomplikowany, ale musi być przygotowany z dobrych
składników i w odpowiednich proporcjach. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia i wekowania.
1 pełna szklanka fasoli „Piękny Jaś”
500 g surowego boczku
300 g boczku surowo-wędznego
200 g kiełbasy dobrej jakości
3-4 dojrzałe pomidory średniej wielkości (lub jedna puszka pomidorów krojonych można też użyć swoich domowych przetworów)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyka cukru lub cukru brązowego
tłuszcz do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
papryka czerwona ostra
tymianek
Fasolę zalać wodą (ważne aby fasola całkowicie była pod wodą, więc w na wszelki wypadek dolać jej nieco więcej) i zostawić najlepiej na całą noc. Drugiego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości, przed gotowaniem delikatnie posolić.
Całość mięsa pokroić na drobniejsze kawałki, przesmażyć na patelni. Najpierw smażyć boczek surowy, później dodać boczek wędzony i kiełbasę.
Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażyć.
Z pomidorów wykroić zdrewniałe środki i sparzyć wrzątkiem, po lekkim ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa (jeśli używamy pomidorów z puszki, należy wrzucić całą zawartość puszki). Doprawić przyprawami. Wymieszać. Smażyć do momentu, aż odparuje woda z pomidorów, a danie zrobi się gęstsze.
Całość wrzucić do garnka w którym będziemy robić fasolkę. Dodać ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek. Zamieszać.
Na suchej patelni skarmelizować cukier (podgrzewać do momentu, aż cukier się roztopi i zacznie nabierać brązowego koloru (w przypadku białego cukru). Wrzucić do fasolki, najpierw się zbryli, ale się później rozpuści.
Ostatecznie doprawić do smaku i pogotować jeszcze przez około 15 minut.
Jeśli fasolka będzie zbyt rzadka, można zagęścić ją łyżką mąki rozmieszaną z zimną wodą.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz