Ciasto francuskie z figą, serem i plastrem salami
Ciasto francuskie z figą, serem i plastrem salami
Figi to nieodłączny atrybut jesieni, a że sezon tych owoców jest dość krótki, warto więc je wykorzystać na wszystkie możliwe sposoby. Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną przekąskę, to mam dla Was rarytas - ciasto francuskie z figami, serem camembert, plastrem salami i prażonym orzechem. Do tego jeszcze lampka wina i udana kolacja gwarantowana !
ciasto francuskie
ser camembert lub lazur pleśniowy
salami włoskie w plastrach
świeże figi
orzechy włoskie
jajko
Rulon ciasta francuskiego rozłożyć i pociąć na równe kwadraty takiej wielkości, aby na każdym zemścił się plaster salami.
Każdy brzeg delikatnie odcisnąć widelcem, cały plaster posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ciasto powinno się zarumienić i urosnąć.
Figi i ser camembert pokroić w plastry grubości kilku milimetrów do pół centymetra.
Na każdy kwadrat ciasta układać plastry sera, salami i figi, dociskając wszystko do ciasta.
Wierz posypać posiekanymi orzechami.
Piec ponownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Owoce powinny zrobić się miękkie, ser roztopić, a orzech uprażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz