Kulki mięsne w spaghetti i sosie pieczarkowym
Kulki mięsne w spaghetti i sosie pieczarkowym
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
garść makaronu spaghetti
ser żółty
1 łyżka mąki
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi
Mięso mielone wyrabiać ręcznie przez parę minut, dodać przyprawy razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ponownie chwilę zamieszać. Uformować niewielkie kulki.
Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto na oleju. Przełożyć na talerz.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodać pieczarki też pokrojone w mniejszą kostkę. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodać mąkę, chwilę przesmażyć. Gdy sos zacznie gęstnieć podlać wody, aby przybrał średnio gęstą konsystencję, doprowadzić do wrzenia.
Ugotowane spaghetti nakładać do formy na muffinki, szczypcami uformować makaron robiąc wolne miejsce na sos i kulkę mięsa mielonego.
W każde uformowane gniazdo wlać łyżkę sosu pieczarkowego, ułożyć kulkę mieloną, na nią znowu sos i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 170˚C.
Komentarze
Prześlij komentarz