Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Babeczki kruche z frużeliną jagodową i kremem śmietanowym

Babeczki kruche z frużeliną jagodową i kremem śmietanowym

KRUCHE BABECZKI:

  • 1 margaryna (250g)

  • 3 szklanki mąki

  • 4 żółtka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki p.d.p.

Z podanej porcji wychodzi około 42 sztuk babeczek o średnicy foremki 7 cm.

Wszystkie składniki ciasta wymieszać ręcznie lub mikserem używając do tego haka. 


 

 

 

 

 

 

 

Ciasto uformować w kulę, następnie rozwałkować cienki placek (około 3mm) i wykrawać foremkami krążki, które wkładać do formy i ugniatać tak, aby ciasto pokryło całość foremki.

Napełnione ciastem foremki nakłuć delikatnie widelcem i wstawić do zamrażarki na około 20 minut do mocnego schłodzenia – w związku z dużą różnicą temperatur ciasto szybko się zapiecze i jest w stanie pozostać w niemienionej formie, nie skurczy się podczas pieczenia.



 

 

 

 

 

 

Schłodzone babeczki piec około 15-20 minut w piekarniku bez termoobiegu, rozgrzanym do 180˚C – ciasto powinno lekko się zarumienić.

Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek, powinny nam ładnie „wyjść”, gdy przewrócimy je do góry nogami.



 

 

 

 

 

 

Nasze korpusy możemy upiec wcześniej, po upieczeniu należy je schłodzić i zamknąć w szczelnym opakowaniu. Tak przechowywane można trzymać nawet do miesiąca, po wyjęciu będą nadal kruche i chrupiące.

KREM ŚMIETANOWY:

250 g serka mascarpone

400 g śmietany 18%

1 duże opakowania śnieżki (około 50g)

frużelina jagodowa (ale oczywiście możemy wybrać inną o ulubionym smaku) 

beza (małe beziki lub spód bezowy)

Mascarpone ubić razem ze śmietaną i śnieżką na sztywna masę.

Do każdej babeczki położyć jedną łyżeczkę frużeliny, a na nią kopiastą łyżkę kremu śmietanowego.


 


 

 

 


 

 

 

 

 

Wszystkie babeczki posypać pokruszoną bezą.

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze