Domowy chleb z pestkami
Domowy chleb z pestkami
Prawdziwy, pachnący, domowy chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem w środku. Z prostych
składników i bez zbędnych dodatków. To świetny chleb pszenno-żytni, który jest naprawdę prosty do wykonania. Pajda takiego chleba posmarowana masłem, to smak dzieciństwa. Pachnie obłędnie - smakuje jeszcze lepiej.
600 g mąki pszennej
400 g mąki żytniej
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu
600 ml ciepłej wody
400 ml piwa jasnego
½ szkl. pestek słonecznika + pestki do posypania chleba
blaszka (keksówka o wymiarach około 33x14 cm)
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w 500 ml ciepłej wody.
W misce rozmieszać składniki sypkie: mąkę pszenną i żytnią, sól, cukier. Do składników sypkich dolać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Pestki słonecznika (½ szkl.) uprażyć na suchej patelni. Dodać do chlebowego ciasta.
Przygotować kolejne 500 ml roztworu: 400 ml piwa + 100 ml wody + 2 łyżeczki octu. Wlewać stopniowo do masy chlebowej i mieszać. Na koniec dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowane ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, ugnieść je drewnianą łyżką, by pozbyć się spulchnionej objętości i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą zwilżonej łyżką wody wciskać ciasto do dna foremki i wyrównać powierzchnię, tak aby ciasto było równomiernie rozłożone. Zostawić, aby ponownie podrosło.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wyrośnięty chleb spryskać wodą, posypać pestkami słonecznika i ponownie spryskać wodą (można to zrobić spryskiwaczem lub ręcznie).
Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w trybie góra/dół, a po chwili zmniejszyć temperaturę 200 stopni.
Piec przez około 40 minut. Gdy chleb się upiecze wyłączyć piekarnik i odczekać około 5 minut i po tym czasie dopiero wyjąć chleb z piekarnika.
Chleb wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz