Szaszłyki z wątróbek drobiowych
Szaszłyki z wątróbek drobiowych
wątróbki drobiowe
boczek wędzony (w kawałku)
suszone śliwki bez pestek
cebula
czosnek
sos sojowy
olej
sok z cytryny
miód
sól
pieprz
majeranek
Wątróbki umyć, wyczyścić z tłuszczu i błon. Podzielić na pojedyncze kawałki, ale nie kroić. Boczek pokroić na plasterki o boku 2,5 cm i grubości do 0,5 cm.
Wątróbkę i boczek zmieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami.
Odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas zamieszać.
Suszone śliwki zalać odrobiną wrzątku, żeby spęczniały.
Na patyki (wcześniej wymaczamy w wodzie) lub na szpady nabijamy na przemian boczek, wątróbkę, śliwkę.
Układać w nagrzanym do 150°C piekarniku i piec 20-25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.
SMACZNEGO ! 💗
💥 Szaszłyki można grillować na ruszcie, albo usmażyć na patelni na oleju.
💥 Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz