Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

 Szaszłyki z wątróbek drobiowych

  • wątróbki drobiowe

  • boczek wędzony (w kawałku)

  • suszone śliwki bez pestek

  • cebula

  • czosnek

  • sos sojowy

  • olej

  • sok z cytryny

  • miód

  • sól

  • pieprz

  • majeranek


Wątróbki umyć, wyczyścić z tłuszczu i błon. Podzielić na pojedyncze kawałki, ale nie kroić. Boczek pokroić na plasterki o boku 2,5 cm i grubości do 0,5 cm.

Wątróbkę i boczek zmieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. 


 

 

 

 

 

 

 

Odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas zamieszać. 


 

 

 

 

 

 

 

Suszone śliwki zalać odrobiną wrzątku, żeby spęczniały. 

Na patyki (wcześniej wymaczamy w wodzie) lub na szpady nabijamy na przemian boczek, wątróbkę, śliwkę.



 

 

 

 

 

 

Układać w nagrzanym do 150°C piekarniku i piec 20-25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. 


SMACZNEGO ! 💗 

💥 Szaszłyki można grillować na ruszcie, albo usmażyć na patelni na oleju. 

💥 Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno.





Komentarze