Karkówka z brokułem w sosie śmietanowym
Karkówka z brokułem w sosie śmietanowym
Sztuka mięsa podana z chrupiącym warzywem otoczona aksamitnym sosem - cóż można chcieć więcej.
2 kg karkówki
1 brokuł
2 średniej wielkości cebule
200 ml śmietanki 30%
200-300 ml bulionu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
olej
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
Mięso pokroić w plastry grubości palca, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, zalać olejem – taką ilością, żeby nieco pokrył każdy plaster mięsa. Odstawić na dwie godziny, można też pozostawić na całą noc.
Następnie plastry obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Układać jeden za drugim w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokroić w półtalarki grubości około 0,5 cm, zeszklić na oleju, gdy zacznie delikatnie się złocić, przełożyć na mięso. Pokryć nią każdy kawałek.
Zalać bulionem mięso, najpierw wlać 200 ml, w razie potrzeby dodać więcej i pilnować od czasu do czasu podczas pieczenia, czy bulion nie wyparował.
Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez około godzinę (mięso musi zrobić się prawie miękkie).
W międzyczasie brokuł pokroić na mniejsze różyczki i zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Gdy będzie al dente odcedzić i przelać lodowatą wodą.
Do śmietanki dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Po godzinie pieczenia mięsa otworzyć naczynie, dołożyć brokuła i zalać śmietanką.
Piec przez następne 20-30 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz