Buratta i awokado na pesto z rukoli
Buratta i awokado na pesto z rukoli
1 buratta
1 awokado
garść pomidorków daktylowych
garść rukoli
sok z ½ cytryny
- orzechy (włoskie, pekan lub inne ulubione)
przyprawy: oliwa z oliwek, sól morska świeżo zmielona, syrop z granatu
PESTO:
2 garście rukoli
2 łyżki pestek ze słonecznika
½ ząbka czosnku
sok z ½ cytryny
2 łyżki startego sera parmezanu
sól morska świeżo zmielona
3 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki pesto przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
Burattę i awokado pokroić w plastry, awokado skropić sokiem z cytryny, pomidorki pokroić na plasterki, orzechy uprażyć na suchej patelni.
Na płaski talerz polać energicznym ruchem syrop z granatu, tworząc jednocześnie dekorację.
Układać kolejno: rukola, na przemian awokado z serkiem, polać pesto, posypać pomidorkami i prażonymi orzechami.
💥jeśli nie przepadacie za burattą (nie każdemu pasuje jej konsystencja) - możecie zamienić ją na mozzarellę;
💥jak obieracie czosnek? ja kładę ząbek czosnku, przykładam nóż i uderzam pięścią w nóż, łupinka odpada prawie w całości 😜
Komentarze
Prześlij komentarz