Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Oponki serowe bezglutenowe

Oponki serowe bezglutenowe

Dużo zdrowsza wersja serowych oponek, czyli bez glutenu. Podczas smażenia była pewna doza niepewności, czy dorównają tradycyjnym, jednak zniknęły w mig. Wyszły niesamowicie chrupiące i obłędnie pachnące. Można się nimi zajadać bez ograniczeń i wyrzutów sumienia.

  • 270 g twarogu (półtłusty, niezmielony - ale będzie też się nadawał z wiaderka mielony)
  • 2 jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 250 g mąki bezglutenowej (możemy użyć mieszanki mąk: 80 g skrobi ziemniaczanej, 90 g mąki ryżowej, 80 g mąki owsianej)
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka spirytusu

dodatkowo:

  • około 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

W misce umieścić twaróg i rozgnieść widelcem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać ręką lub drewnianą łyżką.

Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być zwarte ale klejące, takie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut (w tym czasie łuski babki jajowatej i mąka owsiana wchłoną płyny). Ciasto po leżakowaniu powinno być delikatne, ale już mniej klejące.

Po 20 minutach można rozgrzać olej (10-15 minut na średniej mocy). 

Ciasto ponownie, delikatnie zagnieść. Jeśli ciasto nadal będzie się kleić, podsypać drobinę skrobi. Następnie podzielić je na 2-3 części, stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5-1 cm (grubość zależy od gustu).

Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinać koła (można też użyć szklanki) Mniejszą wykrawaczką wycinać środek (można użyć małego kieliszka).  

Gotową porcję oponek kłaść na rozgrzany olej, ogień musi być mały, żeby oponki za szybko się nie spaliły. Smażyć do zarumienienia z obu stron, oponki powinny zwiększyć też swoją objętość.

Smażąc kolejne porcje, należy w międzyczasie przygotowywać ciasto pod następne oponki. Oponki po wyjęciu z garnka układać na ręczniku papierowym. Można też smażyć jednocześnie z kółeczkami, które wychodzą ze środka.

Przestudzone oponki oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. 

SMACZNEGO ! 💗

💥Żeby zmniejszyć wchłanialność oleju, należy:

- porządnie rozgrzać olej – najlepiej na średniej mocy, musi się na tyle rozgrzać, że jak wrzucimy jedną oponkę, to od razu powinna zacząć skwierczeć i wypłynąć na wierzch, to znak, że olej jest odpowiednio nagrzany,

- ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być zbyt luźne, ciasto nie może też kleić się do rąk, musi mieć konsystencję, żeby bez problemu wyciąć oponki,

- dodać około łyżkę spirytusu.




Komentarze