Chrupiące polędwiczki z indyka
Chrupiące polędwiczki z indyka
polędwiczki z indyka
płatki kukurydziane
ciasto:
1 jajko
mleko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
Wszystkie suche składniki ciasta połączyć, wbić jajko i wlewać stopniowo mleko, masa ma być dość gęsta.
Polędwiczki przekroić w węższe paski, włożyć do miski z przyprawami na 1 godzinę (niech stoją w temperaturze pokojowej), można zostawić też na całą noc w lodówce.
Płatki kukurydziane pokruszyć (można wałkiem przez torebkę foliową lub w blenderze), wysypać na folię aluminiową.
Paseczki indyka obtaczać w pokruszonych płatkach, lekko dociskając.
Na patelnię wlać olej (około 2 cm), na rozgrzany kłaść polędwiczki i smażyć na wolnym ogniu, aż się zezłocą.
Podawać z ulubionym sosem – u mnie dzisiaj śliwkowy tajski.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz